AKTUELNO

Da li mogu da se zarazim koronom iako imam antitela? Mogu li da nemam simptome, ali da zarazim dete, muža, nekog od kolega? Ovo su pitanja koja mi se, od kada je meni bliska osoba dobila pozitivan test na koronu, vrzmaju po glavi.

Inače, uredno sam vakcinisana drugom dozom "fajzera" pre četiri i po meseca. Nedavno sam radila test na antitela i rezultat je bio 17,01 na testu rađenom ELFA metodom, na kome sve iznad jedan znači da je vaš organizam razvio neki imunološki odgovor na kovid 19.

Dakle, trebalo bi da sam zaštićena, zar ne?

Međutim, kao što već znamo, sa kovidom nema garancija. Moj slučaj je za "Blic" prokomentarisao dr Aleksandar Nikolić, anesteziolog iz Niša, i potvrdio moje sumnje - vakcina koju sam primila je garancija samo da neću razviti tešku kliničku sliku.

U prevodu, da, mogu da dobijem koronu, da budem pozitivna na testu, pa čak i da imam simptome.

- Prisustvo antitela ne znači da ne možete da se opet zarazite SARS-CoV-2 virusom. Možete se zaraziti, ali je velika verovatnoća, čak 94,5 odsto, da ukoliko ste primili Fajzerovu vakcinu, nećete razviti tešku formu bolesti. Možete imati simptome, i to će verovatno biti simptomi u vidu povišene telesne temperature, slabosti i malaksalosti - kaže za "Blic" dr Nikolić.

Ipak, od ovog doktora smo čuli i jednu optimističnu stvar - još uvek ne postoje jasni dokazi da vakcinisane osobe mogu da prenose koronu.

- Možete i da nemate nikakve simptome, a da vam AG test, ukoliko ga uradite, iz nekog razloga bude pozitivan. Ipak, velika je verovatnoća da nećete nikoga zaraziti čak iako vam je test pozitivan, jer u ovom trenutku još uvek ne postoje jaki naučni dokazi koji kažu da vakcinisane osobe mogu da budu prenosioci virusa - kaže dr Nikolić.

Pomoćnik generalnog direktora UKC Niš i rukovodilac Centra za medicinsku i kliničku biohemiju dr Vladan Ćosić kaže za "Blic" da bi na osnovu ove analize trebalo da budem zaštićena.

- Postoji veći broj aparata koji mogu da odrede antitela na SARS CoV-2 S protein, kao i veći broj različitih metodologija koje primenjuju različite laboratorije. Proizvođač testa definiše tzv. cut off vrednosti te svaka vrednost preko ove dokazuje prisustvo određenih antitela. Zbog različite linearnosti i osetljivosti testa nije dobro porediti ih i preračunavati međusobno, već je preporuka da se dinamika nivoa antitela uvek prati istom metodom, na istom aparatu. Ne postoji konzenzus koji govori kolika je vrednost antitela “dovoljna”. Naravno, veći nivo antitela pretpostavlja i bolju zaštitu od infekcije - kaže dr Ćosić.

Dileme nema - vakcina štiti, dostupna je, besplatna i treba je primiti. Ako i dobijem koronu, zaštićena sam od teške kliničke slike - neću završiti u bolnici i iskomplikovati život i sebi i svojim najbližima. Virus najverovatnije, iako sam možda i došla sa njim u kontakt, neću preneti dalje i time sam zaštitila pre svega svoju porodicu, ali sve koji mi se ovih dana približe.

Autor: