AKTUELNO

Deveta beogradska gimnazija "Mihailo Petrović - Alas" prešla je u ponedeljak u potpunosti na onlajn nastavu koja će trajati 10 radnih dana. Razlog tome je broj zaražene dece korona virusom kojih je ukupno oko 70, i ima ih u 90% odeljenja.

- Škola, odnosno đaci i nastavnici su u izolaciji dve nedelje i od ponedeljka nastava se odvija onlajn. Izolovali smo decu i nastavnike pošto imamo dosta obolelih, pa da bi smo presekli transmisiju virusa, odlučili smo se na ovakav korak - kaže Eva Aćimović, sekretar škole.

Ona objašnjava da je zbog povećanja broja obolele dece tokom prošle sedmice u petak cela jedna cela smena učenika prešla na onlajn, a zatim je nakon haotičnog vikenda prešao i ostatak odeljenja.

- Već smo imali u sredu, četvrtak i petak isključeno četiri odeljenja jedne smene, pa je jedna smena već od četvrtka bila u izolaciji. Međutim, za vikend je bilo katastrofa. Tako da mislimo da će ovih 10 kalendarskih dana biti savršeni da se vratimo posle u dobrom broju - kaže sekretar Devete beogradske gimnazije.

Kako saznajemo, nisu sva odeljenja ove škole imala obolele, ali su svakako ispunili uslov koji školska uprava nalaže.

- Nemamo baš u svakom odeljenju obolele, ali onaj broj koji traži školska uprava, dva obolela u jednom razredu imamo u 90 % odeljenja. Imamo negde oko 70 đaka da su baš oni sami pozitivni, a da ne govorimo koliko je onih koji imaju nekog obolelog u porodici ili njihovom okruženju. Pored dece tu su i četiri profesora zaražena i dvoje koji čekaju rezultat - zaključuje sekretar Eva Aćimović.

Veliki broj odeljenja na onlajn nastavi

Masovno zaražavanje dece korona virusom dovelo je svakodnevnog povećanja odeljenja koji sa redovnog nastavnog programa prelaze na onlajn nastavu.

Već sada četvrtina đaka u Srbiji, u 40 od 161 lokalne samouprave, je na onlajn ili kombinovanu (delimično onlajn) nastavu, a do kada će trajati zavisiće od epidemiološke situacije u zemlji.

Popuštanje mera za škole se čeka

Krizni štab je predložio da se ipak samnji kriterijum po kome se procenjuje prelazak na onlajn nastavu, međutim taj predlog još uvek nije zvanično usvojen.

- Predlog dela Kriznog štaba je da se relaksiraju mere kada su jedan ili dva učenika zaraženi - da u tom slučaju celo odeljenje ne prelazi na onlajn. Kako je na Kriznom štabu konstantovano, škole su se i do sada pokazale kao bezbedno mesto - izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić nakon sednice Kriznog štaba održane u subotu 11 septembra.