AKTUELNO

Nakon 113 godina ispoštovana je poslednja želja Đorđa Stratimirovića, jednog od najvoljenijih prvaka srpskog naroda u Austrougarskoj.

Konačno će biti ispunjena poslednje želje generala Stratimirovića koju je izrazio neposredno pred smrt u svojim memoarima „Uspomene“.

U prisustvu „voždovog“ praunuka Ivana Stratimirovića, njegovog sina Đorđa i Ivanovog sinovca Stefana, Njegovog preosveštenstva vladike sremskog Vasilija i predsednika Odbora za Ekshumaciju posmrtnih ostataka Aleksandra Đurđeva i članova dr Siniše Novkovića, pravnika, Gorana Milenkovića,arhitekte i Danijela Kulačina istoričara, kovčeg sa ekshumiranim Stratimirovićevim kostima, smešten je u kapelu Gradskog groblja u Novom Sadu, njegovom rodnom gradu.

Foto: TV Pink Printscreen

Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, istakao je da će se 27.septembra na Krstovdan desiti pohranjivanje posmrtnih ostataka srpskog velikana vožda Đorđa Stratimirovića koji je preminuo pre 113 godina u Beču i tamo je i sahranjen.

- Njegova želja je bila da bude sahranjen u Srbiji u Sremskim Karlovcima - rekao je Đurđev.

Ivan Stratimirović, praunuk vožda Đorđa Stratimirovića, rekao je da oni kao porodica poštuje svog pretka, ali i u onome što je učinio za narod Vojvodine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Vojvodina za koju se on borio, ona je bila na prvobitnim geografskim kartama drugačija nego što je sada. Veliki je značaj za ceo srpski narod, i to mi cenimo, ovo što se dešava sada. I ja kao njegov potomak, zahvalan sam ljudima koji na efikasan način organizuju da se ova njegova želja ostvari – rekao je Stratimirović.

Autor:

#Aleksandar Đurđev

#Ivan Stratimirović