AKTUELNO

Pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant kovid bolnice "Karaburma" zamolio je antivaksere da budu volonteri u kovid bolnicama.

- Znam da država nema načina da to naredi, ali zamolio bih ih da budu volonteri u kovid bolnici. Nek dođu da nam pomognu, nemamo dovljno ljudi da hrane pacijente, šetaju, menjaju pelene, da nam malo rasterete prenapregnute ljude. Siguran sam da bi potom promenili stav - kazao je Udovičić.

Poznatom doktoru je upečatljivo i što je veliki broj mladih nevakcinisanih smeštenih u kovid bolnici "Karaburma" i dalje protiv vakcine.

- Nemaju objašnjenje, veruju pričama Gugl doktora i raznoraznih šarlatana. Čak su i vrlo negativno nastrojeni prema uslovima smeštaja, lečenja i osoblju, što nas dodatno iritira. I zato molimo sve koji ne žele da prime vakcinu da, kada dođu u bolnicu, budu strpljivi, da imaju razumevanja za nas koji ovaj posao radimo skoro dve godine.

On je dodao da je u ovom talasu starosna granica znatno pomerena ka mlađoj populaciji, što je posledica manjka vakcinisanih u toj grupaciji.

- I, nažalost, u prethodnih mesec dana imamo i dosta mladih koji su umrli, a ovde je preminuo pacijent od 30 godina, bio je nevakcinisan. I u drugim bolnicama bilo je smrtnih slučajeva od mladih od 19-20 godina. To je najteže. I svi su nevakcinisani. Svi mladi s teškom kliničkom slikom koji leže kod nas su nevakcinisani. I oni koji su završili u intenzivnoj nezi gorko su se pokajali. Ali oni koji imaju blaže forme još diskutuju s nama. Nažalost, za neke je kasno za vakcinaciju, a i za ove druge je, takođe, kasno jer će sigurno imati neke od posledica kovid infekcije - kazao je dr Udovičić.

Autor: