AKTUELNO

Trenutno se na VMC Karaburma leči pacijent od 14 godina, a najmlađi pacijent u Intenzivnoj nezi ima 35 godina.

Kapaciteti Vojnomedicinskog centra Karaburma su na izmaku, a tokom jučerašnjeg dana oboren je rekord kada je reč o broju novozaraženih u Srbiji za 24 sata. Trenutno se u bolnicama širom Srbije od posledica koronavirusa leči gotovo 6.200 pacijenata, od toga je 120 njih u VMC Karaburma.

Komandant ove ustanove, dr Ivo Udovičić ističe za Pink da nema lepe informacije kada je reč o obolelima.

- Ne želimo nikoga da plašimo, ali videli smo da je juče oboren crni rekord po broju novoobolelih. Moramo biti svesni da smrtnost od 1 odsto znači 85 preminulih od juče prijavljenog broja – kaže dr Udovičić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da se sve više mladih pacijenata leči u ovoj i drugim zdravstvenim ustanovama.

- Niko pametan ne misli da mi na VMC Karaburma primamo pacijente koji imaju samo kijavicu i povišenu telesnu temperaturu, već su nam ovde ljudi sa teškim kliničkim slikama, sa obostranim upalama pluća, manifestacijama sistemske bolesti, problemima sa zgrušavanjem krvi... Svi oni od momenta ulaska u bolnicu zahtevaju kiseoničku potporu. Oni ne mogu da žive bez kiseonika i ne mogu bez njega čak ni do toaleta, jer padaju u nesvest – kaže dr Udovičić.

U poslednjih mesec dana, dodaje, bilo je više od 20 pacijentata koji su mlađi od 40 godina. Svi oni su, kaže, završili u jedinici Intenzivne nege i svi su bili na respiratoru.

Foto: TV Pink Printscreen

- Na svu sreću, preminuo je samo jedan, s obzirom na procenat smrtnosti ovakvih pacijenata – kaže dr Udovičić.

Trenutno se na VMC Karaburma, kaže, leči pacijent od 14 godina, a najmlađi pacijent u Intenzivnoj nezi ima 35 godina.

- Inače, svi mladi koji završe na Intenzivnoj su nevakcinisani i moja poruka mladima je da se vakcinišu da ne bi završili ovde. Ne pada mi na pamet da polemišem sa antivakserima i gugl doktorima, ili sa doktorima koji izvrću medicinske činjenice. Ovo u bolnicama je medicina, ovo u bolnicama je realnost, ovo je slika onoga što se dešava, i ko god želi, može da dođe i da proveri koja je razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih – kaže dr Udovičić.

#Ivo Udovičić