AKTUELNO

Iznenadna smrt Ivana Tasovca uznemirila je javnost, a Beogradska filharmonija posvetiće svom direktoru koncert u petak 1. oktobra u 20 časova, pod upravom šefa dirigenta Gabrijela Felca.

Umesto komemoracije, Beogradska filharmonija se od "velikog protivnika forme i ordinarnih protokola oprašta muzikom za koju je on i živeo".

"Legendarnom vizionaru, prijatelju svih muzičara i filharmonijske publike, orkestar ne posvećuje samo koncert u petak već i svaki naredni koji bude odsvirao kako na Kolarcu tako i u budućoj dvorani Beogradske filharmonija za koju je Tasovac živeo", poručuju iz Beogradske filharmonije.

Na koncertu u petak orkestar će svirati muziku Šostakoviča, a na početku nastupa "Tasi se posebno posvećuje Valcer istog kompozitora".

Podsetimo, Ivan Tasovac (55), direktor Beogradske filharmonije, preminuo je 29. septembra u svom domu u Beogradu oko 21 sat. Ekipa Hitne pomoći pokušala je reanimaciju.

Tasovac je bio direktor Beogradske filharmonije od 23. marta 2001-2013. godine. Početkom 2014. na konkursu za novog direktora jednoglasno je izabran kao najbolji kandidat za ovu poziciju. Nakon obavljanja funkcije ministra kulture i informisanja Republike Srbije od 2013. do avgusta 2016. godine, Vlada Republike Srbije ponovo je imenovala Tasovca za direktora Beogradske filharmonije, 24. januara, 2017. godine.

#Ivan Tasovac

#beogradska filharmonija