AKTUELNO

Lekari u prijepoljskoj kovid bolnici dijagnostikovali su težu upalu pluća dvogodišnjem detetu kod koga je potvrđen korona virus.

Ovu vestu potvrdio je dr Zoran Drobnjak, direktor Opšte bolnice Prijepolje, navodeći da u ovoj ustanovi od početka epidemije nisu imali mlađeg kovid pacijenta sa upalom pluća. Dete je prebačno u Opštu bolnicu Užicu i prema informacijama iz ove ustanove uspešno se oporavlja i nije ugroženo.

U OB Prijepolje trenutno je smešteno 35 pacijenata, među njima 11 vakcinisanih od kojih 10 cepivom kineskog proizvođača. Po rečima dr Drobnjaka kapaciteti su svaki dan puni zbog čega se oboleli prebacuju u Užice i druge bolnice Zlatiborskog okruga, a među obolelima ima i jedva punoletih.

- Situacija je teška. Veliki je pritisak na kovid ambulante, i samim tim je veći broj pacijenata koji zahtevaju bolničko lečenje, među njima i mladih, što nije bio slučaj u ranijim talasima epidemije. Naš veliki problem je što bolnica nema centralni razvod kiseonika, već ga koristimo preko boca koje do internog odeljenja dopremamo liftom. Dnevno se potroši oko 30 boca medicinskog kiseonika - kaže dr Zoran Drobnjak.

Od 11. septembra do juče, navodi on, u prijepoljskoj kovid bolnici zbirnutno je 89 pacijenata od kojih je čak 27 preminulo. Uglavnom se radilo o starijim osobama sa komordibitetima.

#Zoran Drobnjak

#koronavirus