AKTUELNO

Pravo jesenje vreme sa jakim padavinama očekuje nas narednih dana, a posebno jak vetar očekuje se u nedelju kada će se naša zemlja naći između ciklona i anticiklona.

Ovu informaciju podelio je meteorolog Đorđe Đurić na svom fejzbuk nalogu.

"Sneg je zabeleo planine. U nedelju tokom dana kiša i na najvišim planinama, a ponovo će duvati košava jakog i olujnog intenziteta, ali samo na jedan dan. Pravo jesenje vreme i narednih sedam dana. Tokom jučerašnjeg dana sneg je padao u mnogim predelima iznad 1.200 metara nadmorske visine i zabeleo je Kopaonik, Taru, Zlatar, Staru planinu, više predele Zlatibora i mnoge druge planine, kao i više predele Peštera", napisao je Đurić.

"Zbog delovanja ciklona sa Jadrana i povlačenja toplije vazdušne mase sa juga, u višim slojevima atmosfere doći će do porasta temperatura, pa će u nedelju i na najvišim planinama tokom dana padati kiša, uz maksimalne temperature i na 2.000 metara nadmorske visine oko pet stepeni, tako da će temperaturna razlika između nizija i planina biti tek nekoliko stepena", ističe Đurić.

Meteorolog navodi da će se Srbija u nedelju nalaziti između ciklona sa Jadrana i anticiklona sa severa i severoistoka Evrope, pa se ponovo zbog veoma izraženog gradijenta u košavskom području očekuje jak istočni, severoistočni i jugoistočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju sa olujnim udarima od 80 kilometara na sat.

Vremenska prognoza za narednih 7 dana

Vremenska prognoza za sledeću nedelju donosi nam vetar i košavu.

"Ipak, veoma hladno i pravo jesenje vreme očekuje se i narednih sedam dana, uz temperature ispod proseka, dok bi od sredine sedmice na severu bilo uglavnom suvo, a južnije i dalje uz kišu, a zbog prodora hladnog vazduha sa severa, na planinama se ponovo očekuje sneg", zaključuje Đurić.

Autor:

#Vremenska prognoza