AKTUELNO

Na današnji dan obeležava se 18 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko kod Lipljana, a direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da se karakter jednog društva određuje i po njegovom odnosu prema žrtvama i poručio da Srbija neće dozvoliti da ove i sve druge žrtve budu zaboravljene i bačene u senu.

- Srbija će nastaviti da podržava borbu porodica da se sazna istina o ubicama, ne prihvatam sramno nečinjenje pravosudnih institucija koje nemaju ništa da ponude osim zatvaranja slučajeva i zaturanja dokaza - naveo je Đurić u spomen sobi "Kosmetske žrtve".

Foto: Tanjug

On je dodao da će Srbija nastaviti da podržava porodice žrtava i njihovu borbu "svim institucionalnim kapacitetima kojima raspolaže".

- Pravda je nekada spora, ali ako smo istrajni, dostižna. Nikada nije kasno i to je poruka i za zločince i za porodice žrtava - rekao je Đurić.

Obeležavanju ubistva srpskih žetelaca prisustvovao je i novoizabrani zaštitnik građana Zoran Pašalić, a Djurić je rekao da je to znak drugačijeg odnosa ove institucije prema KiM, jer se do sada iz "neobjašnjivih razloga" zaštitinik građana nije bavio građanima na Kosovu i Metohiji.

Parastos i sećanje na žrtve zločina u Starom Grackom

Zamenik predsednika Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, Dragan Piljević rekao je da porodice imaju jedan zahtev koji stalno ponavljaju.

Foto: Tanjug

-Zahtevamo od državnih institucija da donesu zakon o statusu porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, time će se država obavezati da pomogne porodicama, da traži počinioce - naveo je Piljević.

On je dodao, da udruženje zahteva od Zaštitinika građana da od privremenih institucija na KiM zatraži rezulatate onoga što je do sada urađeno povodom slučajeva otetih i ubijenih.

Foto: Tanjug

Advokat Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, Dragan Palibrk rekao je da će porodice preko države Srbiji inicirati postupak za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete žrtvama zločina albanskih terorista.

To će se odnositi na zločine posle 10. juna 1999. pa do danas. Naša država u borbi za pravdu može najviše da pomogne. Ne samo da 18 godina niko nije procesuiran, nego mi kao država nismo nikakvu tužbu podneli protiv UN", istakao je Palibrk. On je naveo i da država treba da napravi ozbiljan tim za pomoć ljudima koji će biti svedoci i žrtve u novoformiranom Sudu za ratne zločine OVK.

#Marko Đurić

#Zločin

#godišnjica

'