AKTUELNO

Odlučeno je i da kažnjavanje pravnih i fizičkih lica počne od ponedeljka, 25. oktobra.

- Kovid propusnice su digitalni sertifikati, imaće ih svi građani Srbije koji su vakcinisani. Ali ne samo oni, imaće ih i građani koji su u predhodna 120 dana preležali koronu. Imaće ih svi oni koji su radili PCR koji su radili u predhodna 72 časova i oni koji su radili brzi antigenski test u predhodnih 48 časova. Hoćemo da izađemo svima u susret. Cilj je zaštita javnog zdravlja. U drugim državama je ovo bila uspešna mera. Sve inspekcijske službe će biiti uključene, imaćemo i kovid redare. Dovoljna je i potvrda o vakcinaciji, ali ona mora da sadrži bar kod. On je najvažniji parametar na osnovu kog će neko moći da proveri kovid propisnicu, bez toga dokument ne važi - objasnio je dr Bekić.

U subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem.

Šta sve podrazumeva kovid propusnica: 1 od 4 dokaza

ZA VAKCINISANE:

Kovid propusnica nije samo vakcina ali za vakcinisane važi sledeće: dokaz o primljenoj drugoj odnosno trećoj dozi koja treba da bude primljena u roku od 210 dana odnosno 7 meseci od primljene druge doze.

ZA NEVAKCINISANE:

- PCR test ne stariji od 72 sata

- Antigenski test ne stariji od 48 sati

- Dokaz o preležanom kovidu u poslednjih 7 meseci

Autor: