AKTUELNO

Iako važe za jači pol, petina žrtava porodičnog nasilja su muškarci, pokazuju statistički podaci. Ova tabu tema, obojena klišeom da su žrtve isključivo nežni i slabi pojedinci, u prvi plan je došla nakon ubistva Đorđa J. (74) u beogradskom naselju Banovo brdo, za koje se sumnjiči njegova supruga Rada J. (57).

Psiholog Bojana Šlajmer navodi da i statistiku treba uzeti sa rezervom jer muškarci najčešće ne prijavljuju nasilje.

"Zbog stigmatizacije i bojazni šta će proisteći u slučaju da prijavi slučaj, kao i koliko je spreman da trpi i kog intenziteta te psihosocijalne promene. Nasilje može da traje dugi niz godina dok žrtva ne osvesti da nešto nije u redu", rekla je psiholog.

Bokser Marko Nikolić istakao je da uglavnom nasilnike nazivaju muškarce koji su veliki, krupni i bave se borilačkim veštinama.

"Ja svu negativnu energiju ispoljavam u ringu, držim se sporta. Verujem da bih da doživljavam nasilje to pokušao da rešim. Sve ide iz glave", konstantovao je bokser.

Foto: Tanjug, Pixabay.com, Pink.rs

Psiholog naglašava da je jako važno raditi na prevenciji.

"Ona podrazumeva postupke i mere, pronalaženje i rešenja problema za problematiku koja se dešava svuda u svetu i u porastu je nasilje nad muškarcima. Tu pričamo o ekonomskom, emocionalnom zlostavljanju, koja donosi psihološke probleme. Žrtva ne može da izađe iz začaranog kruga, bilo da je reč bračna ili vanbračna zajednica", objasnila je Šlajmerova.

Dodala je da su nasilnici najčešće u detinjstvu i sami trpeli neki oblik nasilja.

"To je neki transgeneracijiski prenos nasilja koji se prenosi u primarnoj a kasnije u sekundarnoj porodici", zaključila je i posavetovala muškarce da pomoć treba da potraže čim osoba sa kojom su u vezi počne da ih kontoliše, uslovljava i ucenjuje.

Autor:

#Muškarci

#Nasilje

#prijava