AKTUELNO

Da li će samo vakcinisani moći da putuju u EU od 1. januara 2020. godine – pitanje je od kojeg mnogima u Srbiji zavisi odlazak na novogodišnje putovanje ili zimski odmor. Za sada stižu samo neformalne najave da bi vakcina mogla da bude jedini uslov za ulazak u EU od Nove godine.

Direktor YUTA Aleksandar Seničić potvrđuje da ova mogućnost postoji. Ipak očekuje da će ekonomski interes prevladati i da će na put u EU ići i oni koji imaju negativan PCR test ili su preležali koronu.

Pandemija korone je donela niz neizvesnosti pa nije ni čudno što dva meseca pre novogodišnjih praznika turisti ne znaju ni da li će uopšte moći da idu na odmor u zemlje EU, a kamoli na koji način će to činiti.

Da li će ekonomski interes prevladati?

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (YUTA) ističu da im zapadni turistički radnici u poslednje vreme sve češće spominju da će vakcina od Nove godine biti jedini uslov za ulazak u EU. Međutim, takva mera, po svemu sudeći, nije ni blizu ozvaničenja.

- I dalje se ništa jasno ne zna. Moje je lično mišljenje da će ekonomski interes, ipak, na kraju prevladati. Pogotovo što su, recimo, u Austriji ukinuli i počeli da naplaćuju PCR testove. Zašto bi se neko odricao profita od PCR testova ako bi svako ko nije vakcinisan morao da se testira na svaka tri dana? Mislim da i ako zemlje EU uvedu vakcina kao jedini uslov za turistička putovanja da će to uvesti za svoje državljane, ali ne i za strance – ističe za „Blic“ Aleksandar Seničić, direktor „YUTA“.

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

Kako kaže, teško je očekivati univerzalno pravilo za putovanja u EU.

- Neke zemlje priznaju „Sinofarm“ i „Sputnjik“ vakcine, a neke ne. Takođe, nema pravila o trećoj dozi vakcine pa ih države EU praktično ne prepoznaju. Takođe, situacija u EU je takva da, na primer, vlasnik restorana ili hotela može da postavi pravilo da prima samo goste koji su se vakcinisali „Fajzerom“ – objašnjava Seničić.

Naši turisti sada putuju jedino u Grčku, Tursku i Egipat

Naš sagovornik apostrofira da trenutno organizovana turistička putovanja iz Srbije u zapadnu Evropu praktično ne postoje.

- Naši turisti sada jedino putuju tamo gde postoje jasna pravila za ulazak, a to su Solun i Atina, zatim Turska i Egipat. Ali to je vrlo mali broj na nivou statističke greške. Za Tursku je problem što je tranzit preko Bugarske za koju je Srbija na crvenoj listi zbog broja zaraženih od korone – naglašava Seničić.

Na sreću, Grčka, Turska i Egipat nisu menjali uslove za ulazak u zemlju.

- Grčka traži potvrdu o revakcini ne stariju od sedam meseci dok u Turskoj ta potvrda važi osam meseci. Takođe, ulazak je u ove dve zemlje je dozvoljen i onima koji imaju negativan PCR test ili su preležali koronu. U Grčku mogu da uđu deca do 12 godina bez kovid sertifikata, a u Tursku deca do 18 godina – kaže Seničić.

Foto: Unsplash.com

Nema još interesovanja za novogodišnje ture

Postoji mogućnost da Egipat bude poželjna novogodišnja destinacija.

- Dešavalo se da se turisti kupaju čak i za Novu godinu u Egiptu. Postoje neke naznake i za Beč i Budimpeštu, ali i dalje se ništa precizno ne zna. Što je najgore, turisti u Srbiji se i ne interesuju trenutno za novogodišnje ture, turističke agencije su prazne, praktično ne rade. Sve bi trebalo da bude jasnije sredinom novembra. Ako bude dovoljno turista za takva putovanja onda će se realizovati te ture, ako ne bude neće - podvlači Seničić.

Zimovanje u inostranstvu, takođe, je više nego neizvesno.

- Postoje najave da će Italija i Austrija puštati turiste sa potvrdom o vakcini ili PCR testu, ali za sada nema nijednog zvaničnog dokumenta. Takođe, trenutno ćuti i Bugarska koja je u poslednje vreme česta destinacija Srba u sezoni skijanja – zaključuje Seničić.

Srpski turisti trenutno najlakše mogu da uđu u Mađarsku pošto im od dokumenata ne treba ništa drugo osim pasoša. S druge strane, Italija, Češka i Bugarska su u potpunosti zatvoreni za srpske turiste.

U Austriju trenutno turisti iz Srbije mogu da uđu sa potvrdom o vakcinaciji sa bilo kojom vakcinom osim „Sputnjikom“. Takođe, u ovu zemlju se može ući i uz lekarsko uverenje na nemačkom ili engleskom jeziku o preležaloj koroni u poslednjih šest meseci ili uz dokaz o neutrališućim antitelima koji nije stariji od 90 dana.

Autor:

#Putovanja

#koronavirus