AKTUELNO

Danas je u Muzeju Cosmo Caixa u Barseloni svečano otvorena izložba Muzeja Nikole Tesle. Svaki kutak u prostoru od 1000m2 je brižljivo osmišljen i oživljen neobičnom i kreativnom scenografijom koju dopunjavaju mnogobrojni eksponati koji publici približavaju život i rad genijalnog srpskog pronalazača Nikole Tesle. Otvaranje izložbe je izazvalo izuzetno veliko interesovanje publike i medija.

Direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić izjavila je da ova izložba predstavlja krunu jedne međunarodne saradnje i izrazila je veliko zadovoljstvo što su Nikola Tesla i blago Srbije predstavljeni na jedan dostojanstven a ipak savremen način.

Foto: Foto/Muzej Nikola Tesla

Istakla je da je Cosmo Caixa jedan od najčuvenijih muzeja u svetu u pogledu predstavljanja nauke i tehnike, i da je ponosna što je imala priliku da sarađuje sa njima. Dodala je da Muzej Nikole Tesle organizuje već nekoliko godina vrlo uspešne i posećene izložbe širom sveta ali da ova postavka predstavlja nešto posebno. Ujedno ovo je najveća izložba koju je Muzej Nikole Tesle organizovao još od svog osnivanja davne 1952. godine, rekla je Ivona Jevtić.

Foto: Foto/Muzej Nikola Tesla

Na izložbi su prikazani radni modeli indukcionog motora sa rotorom u obliku diska, model indukcioniog motora sa rotorom u obliku jajeta, čuveni Teslini transformatori (elektronski i varničar), model Teslinog sistema četiri kola u rezonanci, model Teslinog teledirigovanog broda sa daljinskim upravljačem, Teslin ventilator i još neki. Od maketa su izložene neke od najreprezentativnijih interesantnijih poput makete Adamsove centrale na Nijagari, makete Tesline laboratorije u Kolorado Springsu, i vrlo zanimljiva maketa aviona sa vertikalnim poletanjem i sletanjem kao i još neke koje smo izrađene posebno zaovu priliku.

Video: Foto/Muzej Nikola Tesla

Prikazani su i mnogobrojni dokumenti iz Tesline lične arhive ali i ono što je svakoj publici vrlo interesantno - replike nekih Teslinih ličnih stvari, poput šešira, rukavica, odela, cipela, kravata i slično. Takođe, posetioci će moći da vide i repliku posmrtne maske Nikole Tesle, koju muzej retko izlaže.

Foto: Foto/Muzej Nikola Tesla

Ova izložba je rezultat jedne predane i dugogodišnje saradnje a cilj joj je bio da se na dostojan način predstavi velikan nauke koji je osvetlio ceo svet. Izložba će biti otvorena do 13.02.2022.

Foto: Foto/Muzej Nikola Tesla

Foto: Foto/Muzej Nikola Tesla

Foto: Foto/Muzej Nikola Tesla

Video: Foto/Muzej Nikola Tesla

Autor:

#Barselona

#Nikola Tesla

#muzej

#Život genija