AKTUELNO

Problem velikog broja građana koji su se od infekcije virusom korona lečili u privatnim ustanovama, i sada na osnovu potvrde o preležanoj bolesti ne mogu da pribave kovid-sertifikat, uskoro bi mogao da bude rešen.

Kako navode u Ministarstvu zdravlja, radi se na tome da se izveštaji iz privatnih ustanova umreže u bazu podataka e-uprave. Još se ne zna kada će to biti završeno.

Precizniju informaciju nemaju ni u privatnim ustanovama, kojima se lečeni od kovida 19 svakodnevno obraćaju u pokušajima da reše problem sa pribavljanjem kovid-sertifikata. Oni koji su se u međuvremenu vakcinisali, zeleni sertifikat pribavljaju na osnovu kompletne imunizacije, ali za one koji su razvili prirodni imunitet posle preležane bolesti - zasad rešenja nema.

Privatnici su na dva nivoa pokrenuli inicijativu za rešavanje ovog problema - kroz Asocijaciju privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi, i uz pomoć Američke privredne komore.

- Prvi put smo se sa sličnim problemom suočili letos u vreme godišnjih odmora, ali je to lako rešeno, jer su zemlje u koje su naši pacijenti posle preležanog kovida putovali priznavali i antigenske testove privatnih laboratorija i potvrde o preležanoj bolesti lečenoj u privatnoj praksi - kaže dr Ivana Petrović, medicinski direktor u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

Sada smo se opet našli u problemu jer naši pacijenti po osnovu preležane bolesti ne mogu da pribave kovid-sertifikat.

Doktorka Petrović kaže da nema procenu koliko se pacijenata zbog ovoga sada nalazi u situaciji da ne može da izvadi sertifikat.

- Pacijenti nas stalno zovu, ali ne možemo da im damo čak ni informaciju kada će problem biti rešen - kaže dr Petrović.

Mi smo sve pozitivne, kako što je to i obaveza po Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti, prijavljivali Zavodu za javno zdravlje Beograda. Odatle su podaci prosleđivani e-upravi, a kako je nama rečeno, problem je što nema konekcije, odnosno očitavanja pristiglog rezultata u e-upravi.

Privatne laboratorije koje rade antigenske testove za to imaju licencu.

- Mi uzorkujemo materijal, a "Biomedicina", koja nam radi testove, svaki pozitivan nalaz prijavljuje nadležnom zavodu, i svaki rezultat koji izdajemo ima kju-ar kod - objašnjava dr Petrović.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- U bazu e-uprave bi sada retroaktivno trebalo da se ubace pozitivni rezultati antigenskog testiranja, na osnovu kojih bi naši pacijenti pribavljali kovid-sertifikat. Inače, pozitivni antigenski testovi iz privatnih laboratorija u zbiru ulaze u dnevne izveštaje o broju testiranih i pozitivnih na koronu, koji se svakodnevno saopštavaju.

U privatnim zdravstvenim ustanovama potvrđuju da imaju dosta pacijenata sa kovidom 19.

- U našoj kovid-ambulanti dnevno pregledamo oko 100 pacijenata - kaže dr Ivana Petrović. - Od tog broja, u ovoj fazi epidemije, bar 30 bude pozitivno.

LEKARI ZA RESTRIKTIVNE MERE

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je u četvrtak da bez ozbiljnih restriktivnih mera ne može da se očekuje nagli pad broja novoinficiranih, a juče ih je bilo 6.697 među 23.474 testiranih. Od posledica kovida za 24 sata preminule su još 63 osobe.

Foto: Tanjug/Tanja Drobnjak

- Činjenica je da važenje kovid-propusnica posle 22 sata nije i neće moći da se pokaže dovoljnim. Da bi se zaustavila epidemija, dve stvari moraju da idu paralelno - 24 sata kovid-propusnice i ubrzana vakcinacija. Medicinski deo Kriznog štaba traži da kovid-propusnice važe 24 sata i nema nikakve podele po tom pitanju - rekao je dr Kon.

#koronavirus