AKTUELNO

Sa pandemijom se borimo skoro već dve godine i sve češće čujemo kako i deca pozitivna na korona virus idu u školu.

S rastom broja zaraženih sve češće imamo primere i da "sumnjivi" radnici dolaze na posao, pa je i sve opravdanije pitanje šta to može poslodavac ukoliko mu radnik dolazi u kancelarije "šmrcav" i obrnuto - koja su prava i obaveze zaposlenih.

Najopštije govoreći, poslodavci imaju obavezu da obezbede bezbednost i zdravlje svojih radnika i ostalih lica u radnom okruženju. S druge strane, zaposleni su dužni da se ukoliko primete simptome u najkraćem roku obrate lekaru, i izoluju. To je, međutim, tek početak ove priče. Istraživali smo koja su to sve prava i obaveze poslodavca, a koja radnika kada je u pitanju korona virus - i ovo su rezultati.

Prvo i osnovno pravo zaposlenog ukoliko oseti simptome virusa Kovid 19 jeste pravo na bolovanje, i ono niko ne može da mu uskrati. Pravo koje proističe, jeste da svako lice koje je odsutno sa posla, a ima ugovor o radu, ima i pravo na zaradu i naknadu zarade tokom bolovanja. Kada je u pitanju klasično bolovanje ono iznosi 65 odsto od pune zarade za dane bolovanja. Kod korone, odluku o tome donosi poslodavac, pa tako imamo slučajeve da neki tokom korone bolovanja isplaćuju celu zaradu, a neki 65 odsto.

- I upravo tu se često krije problem. Radnici često znaju da im korona bolovanje neće biti plaćeno u celosti, i mnogi se zato odluče da dolaze na posao, a uprkos simptomima. Često su ti simptomi blagi. Tu međutim, imate i drugu stranu priče. Poslodavci često, nakon proteka perioda izlolacije od 14 dana od radnika traže da se vrate na bolovanje. Ima i onih koji su to spremni novčano da nagrade. Razlozi su finansijske prirode jer u poslednje vreme imate sve više firmi koje se suaočavaju i sa gubicima i sa manjkom radnika - kaže predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić i dodaje da zaposleni mogu da se obrate sindikatu u slučaju da im prava budu uskraćena.

S druge strane, obaveza svakog zaposlenog jeste da se, ukoliko oseti simptome virusa, javi svom lekaru, ali i da obavesti nadležne na poslu, a kako ne bi ugrožavao zdravlje kolektiva.

Što se tiče poslodavaca, oni su dužni da kreiraju i održavaju radno okruženje koje ne predstavlja rizik po bezbednost i zdravlje, kao i da obezbede adekvatnu opremu i prostorije za radnike. Većina nacionalnih propisa o bezbednosti i zdravlju na radu upravo i sadrži takve odredbe.

Poslodavci su dužni i da ukažu svojim zaposlenima da treba da se obrate za pomoć lekaru u slučaju kovid simptoma, a kako ne bi ugrozili ostale zaposlene. On može radnike i uputiti na zdravstveni pregled, ali ga ne može i prisiliti na njega. U slučaju da zaposleni odbija da se testira i udalji sa posla, poslodavac o tome može obavestiti sanitarnog inspektora - nastavlja Savić.

Savić kaže i da mnoge računice pokazuju da svakog zaraženog koronom, bolovanje i lečenje košta oko 230 evra.

- Zato je preporuka poslodavcima da svakom svom obolelom zaposlenom daju novčanu pomoć koja će iznositi bar od 10 do 15 hiljada dinara - zaključila je naša sagovornica.

#Posao

#kovid