AKTUELNO

Građani Srbije koji su se prijavili za novčanu pomoć, dobiće ponovo 30 evra od države.

Nakon ovoga, ubrzo će punoletnim građanima na račune leći još 20 evra.

Prvi na spisku za isplatu ove runde državne pomoći su penzioneri koji će svi novac dobiti danas, dok će ostalim građanima pomoć biti isplaćena sutra i prekosutra, tj. 2. i 3. novembra. Kako je ranije najavljivano, za ovaj novac nisu morali da se prijavljuju građani koji su se u aprilu prijavili za državnu pomoć.

Foto: Pixabay.com

Pored toga, u decembru stiže i dodatnih 20 evra. Za ovaj nije potrebna prijava ukoliko ste se u aprilu prijavili za paket "30 +30". Ukoliko, se međutim, niste prijavili, za ovih 60 evra, imate mogućnost da se prijavite za 20 evra i prijava će trajati od 15. do 30 novembra. Detalji prijave biće saopšteni naknadno, ali se tehnički neće razlikovati od ranijih načina.

Penzioneri će istovremeno dobiti i godišnje povećanje primanja koje će stupiti na snagu početkom naredne godine i koje će iznositi šest odsto na svaku penziju. Praktično primanja svih 1,7 miliona penzionera biće za toliko uvećana od januara 2022. To bi na prosečnu penziju od oko 29.300 dinara iznosilo 1.700 dinara.

Kako je ranije najavljeno, najstariji građani Srbije početkom naredne godine dobiće od države i po 20.000 dinara. Ovaj novac dobiće svi penzioneri bez obzira na visinu penzije.

Ministar finansija u Vledi Republike Srbije Siniša Mali naveo je da je za tri paketa pomoći prošle i ove godine država izdvojila oko osam milijardi evra, što je pomoglo da se očuvaju radna mesta i proizvodni kapaciteti.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Nama je učešće javnog duga u odnosu na BDP i dalje ispod 60 procenata, a pogledajte druge zemlje, primera radi Francusku, Španiju, ili one u regionu poput Hrvatske. Njima je javni dug otišao preko 80, čak i preko 100 odsto u odnosu na BDP", naglasio je Mali.