AKTUELNO

U pitanju je ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i planini Nidže na najvišem vrhu Kajmakčalana.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas je tokom razgovora sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem na rever sakoa umesto značke zakačila poseban detalj koji našoj zemlji mnogo znači.

Na konferenciji mnogi su primetili da je stavila nešto što ne nosi svaki dan tokom svojih državničkih dužnosti.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Znate li šta je to i čemu je taj detalj posvećen?

Reč je o Natalijinoj ramondi ili ramondi serbiki - prelepom cvetu koji raste u Srbiji i simbolizuje ponovno uzdignuće, kao feniks iz pepela, a nosi se kao zvaničan simbol Primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembar koji je u našoj zemlji državni praznik.

Foto: Wikipedia.org/Adamdaley, Durova, US National Archives, Ognjen Odobasic, Logo

Ovaj simbol govori o srpskom narodu, iskušenjima koja je prošao tokom i posle Prvog svetskog rata i o vaskrsnuću Srbije. U tom ratu Srbi su podneli veliku žrtvu jer je poginulo oko 1,3 miliona građana, što je u tom trenutku predstavljalo gotovo trećinu ukupnog srpskog stanovništva, podsećaju mediji.

Foto: Wikipedia.org/Francine Riez

Srbija 11. novembra slavi Dan primirja u Prvom svetskom ratu. U praksi, rat se završio 11. novembra 1918. godine, kada su vojskovođe suprotstavljenih strana potpisale primirje na sasvim neobičnom mestu – u železničkom vagonu u gradu Kompijen u Francuskoj. Srbija obeležava ovaj dan od 2012. godine.

#Ana Brnabić

#Natalijina Ramonda