AKTUELNO

Naš Republički hidrometeorološki zavod izdao je juče saopštenje da se obilne padavine očekuju i u Srbiji.

Nevreme koje poslednjiih dana pogađa Srbiju, ali i Bosnu i Hercegovinu, sinoć je ostavilo ozbiljne posledice. Kiša koja je satima padala potopila je beogradske ulice, voda je ušla čak u garaže, a zbog obilnih padavina došlo je i do velikih problema u saobraćaju. Sa druge strane, u Kantonu Sarajevo, nakon višesatnih obilnih padavina i grmljavine glavne saobraćajnice su pod vodom, Miljacka preti da se izlije a u gradu u jednom delu dana nije bilo struje.

Kako su naveli na svom sajtu u severnim, zapadnim, jugozapadnim i centralnim krajevima očekuju se obilne padavine od 30 do 50 mm za 24 sata, a u oblasti centralnog i južnog Banata, Beograda, jugozapadne i zapadne Srbije lokalno i više.

- Na području Beograda noćas, ujutro i pre podne očekuju se obilne padavine oko 30 mm za 12 sati, u pojedinim delovima grada i više. Na slivovima Jadra, Ljuboviđe, Drine, Lima, Кolubare, Uba, Tamnave i Ljiga sa pritokama vodostaji će biti u umerenom i većem porastu od 05. do 07. novembra sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima i pojavom lokalnih izlivanja na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova, kao i na području Srema, Beograda i Banata - navodi se na sajtu RHMZ.

Kako navodi Weather2Umrella, najviše kiše od juče u 15 časova palo je u Surčinu, preko 70 mm i na Novom Beogradu preko 80 mm kiše po kvadratnom metru. Centar Beograda dobio je 45 mm. Veći deo Vojvodine dobio je od 30 do 50 mm, izuzev severa Bačke gde je palo 10 do 15 mm, a u Sremu i u Podrinju je palo oko 70 mm. Dakle, na području Beograda, Srema, Mačve i većeg dela Bačke i Banata za nešto više od 12 sati palo je više kiše nego što u proseku padne tokom celog meseca.

Alarmantno u BiH

Nevreme koje poslednjiih dana pogađa Bosnu i Hercegovinu, sinoć je ostavilo ozbiljne posledice u Kantonu Sarajevo, nakon višesatnih obilnih padavina i grmljavine. Glavne saobraćajnice u Sarajevu su pod vodom, a saobraćaj se odvija otežano, piše Avaz.

Ova reka je nabujala i na području naselja Vojkovići na području opštine Istočna Ilidža. Tom tom području dolazi do odrona uz samu reku što ugrožava brojne objekte koji se tu nalaze, prenosi Klix.

Jedan od ugroženih objekata je benzinska pumpa i motel koji se nalaze na putu od Sarajeva prema Foči. Ova saobraćajnica je trenutno zbog alarmantne situacije zatvorena. Kako su rekli iz Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, poplavljene su i zgrade, porodične kuće.

- Ekipe su na terenu, evakuišu ljude. U stračkom domu ih prebacuju na više spratove. Akcija je u toku. Četiri ili pet vozila je na terenu. Dve stanice, Stup i Centar su dole, dobrovoljci s Ilidže - kazali su za "Avaz" iz Profesionalne vatrogasne brigade KS.

Autor: