AKTUELNO

Čini se da se nikada više nije pričalo o povišicama. Ovih dana obelodanjeno je da će od januara plate u javnom sektoru rasti od sedam do osam odsto i da će penzioneri dobiti povišicu od 5,5 procenata.

Najavljena je i jednokratna pomoć najastarijima od 20.000 dinara, a svedoci smo ovih dana i isplate novčane pomoći od 30 evra.

Tu i nije kraj, jer već u decembru nam stiže dodatnih 20 evra. A, kad se podvuče crta i zaviri u statistiku vidi se zapravo koliko građani Srbije zarađuju. Vidi se i da su nam primanja rasla iz godine u godinu, ali i da je jaz između zarada u državnom i privatnom sektoru i dalje ostao.

Praktično, prema najnovijim podacima, prosečna zarada u javnom sektoru je 72.113 dinara, kod privatnika preduzetnika je oko 34.000 dinara, a analize poslovnih udruženja pokazuju da se u privatnom sektoru u svim kategorijama zarađuje oko 45.000 dinara u proseku.

Prosečne zarade u avgustu u dinarima:

- 64.639 u Srbiji

- 72.113 u javnom sektoru

- 82.823 u državnim preduzećima

- 75.463 u državnoj administraciji na svim nivoima

- 71.890 u zdravstvu i socijalnoj zaštiti

- 66.234 u obrazovanju i kulturi

- 34.007 u prosek primanja preduzetnika i zaposlenih kod njih

Statistika pokazuje da plate u Srbiji, i pored ekonomske krize izazvane korona virusom, rastu što se može videti i iz najnovijih podatak RZS po kojima je prosečna neto zarada u avgustu bila 64.639 dinara, što je u poređenju sa istim mesecom lane realni rast od 5,8 posto.

Pri tom medijalna neto zarada iznosila je 49.933 dinara, što znači da je 50 posto zaposlenih imalo zaradu do tog iznosa.

Ekonomisti pritom ukazuju da se iza ovih opštih podataka kriju oni malo specifičniji, koji pokazuju da je zabeleženom rastu prosečne zarade najvećim delom doprineo javni sektor, gde su primanja i prošle ali i ove godine povećana, i u avgustu iznose 72.113 dinara, što je za 5.000 više nego u novembru prošle godine.

Za razliku od njih, primanja preduzetnika i zaposlenih kod njih, nisu imala takav skok, što se vidi i iz podataka RZS, po kojima je njihov prosek u avgustu bio 34.007 dinara. Ta razlika nije mala i iznosi blizu 30.632 dinara.

Međutim, prema analizi privrednih asocijacija, ti podaci RZS se odnose samo na jedan deo velike porodice privatnog privrednog sektora, dok onaj drugi koji se ne može jasno sagledati kroz zvanične podatke, pokazuje da je ta zarada veća i da se kreće između 44.000 do 45.000 dinara. Ona je u Beogradu i veća i kreće se oko 440 evra, u Vojvodini oko 420 a u ostatku Srbije oko 360 evra.

Dragoljub Rajić, koordinator Mreže za poslovnu podršku u Srbiji kaže za “Blic Biznis” da se i iz zvaničnih podataka, koji imaju manjkavosti u metodologiji, vidi da su zaposleni u javnom sektoru u boljem položaju.

- Država je u proteklom periodu više puta podigla zarade u javnom sektoru čime se razlika u primanjima u poređenju sa privatnim uvećala. Ona se kreće od 20 do 25 odsto što nije malo. Mi imamo oko 40 odsto ljudi, od ukupnog broja zaposlenih, koji rade u državnom sektoru, i njihov rast plata povećava i prosečnu zaradu. Na iznos prosečnih primanja uticalo je i uvećanje minimalca početkom godine, koji je za šest godina korigovan za 45 posto a rast privrede nije bio ni približno toliki. Ako se pak pogleda skok zarada u pojedinim delovima javnog sektora, poput državnih preduzeća, videće se da je razlika još drastičnija odnosno da je zaostatak privatnog sektora još veći - navodi Rajić.

Autor: