AKTUELNO

U Srbiji je počela i upotreba peta vakcina protiv koronavirusa koju proizvodi kompanija "Moderna". Prve doze vakcine stigle su na punktove na Beogradskom sajmu.

- Moderna je najsličnija Fajzerovoj vakcini. Proizvodi je kompanija iz SAD. Omogućava direktnu sintezu proteina i stvara brzi imuni odgovor i količinu antitela. Ima celularni imunitet, ali je niži od Sputnjika i Astra Zeneke. Tri puta je jača od Fajzerove vakcine zbog veće koncetracije RNK molekula. Reakcije su slične Fajzerovoj pa se kod nekih ljudi može javiti temperatura i bol u ruci. Moderna stvara duži imunitet i to do osam meseci. Lakše se i čuva od Fajzerove na - 20 stepeni - naveo je dr Milanko Šekler.

Zabeležena opasnost je pojava miokarditisa.

- Ima napomene da su Francuska i Danska obustavile primenu Moderne za mlađe od 30 godina zbog sumnje na pojavu miokarditisa usled aplikacije ove vakcine. U Srbiji neće biti dozvoljena za mlađe od 18 godina - rekao je Šekler.

Naveo je da je Moderna u 94,5 odsto uspešna i to se pokazalo ispitivanjem na 30.000 ljudi. Takođe, naveo je da je bezbedna za sve starije od 18 godina i da se može primiti kao treća buster doza.

- Ukoliko vakcinisani žele da im treća vakcina bude Moderna nema bojazni. Može da se kombinuje. Ako žele da im treća doza bude buster Moderne napravljena je i slabija verzija koja se razlikuje po sastavu - objasnio je Šekler.

Foto: Tanjug AP/Patrick Pleul

Što se tiče četvrte doze, Šekler kaže da je u interesu antivaksera da pričaju kako će vakcinacija trajati u nedogled. Prema stručno-metološkom uputstvu, kako Šekler navodi, četvrta doza je preporučena samo za određenu grupu ljudi.

- Četvrta doza vakcinacije je predviđena za ljude sa slabim imunitetom među koje spadaju oni koji pripaju hemotrapiju, koji imaju teške hronične bolesti i operacije i slično - rekao je Šekler.

Dodao je da treća iliti buster doza ima dve osnovne funkcije.

- Buster doza koja se daje kao treća posle pola godine ima dve funkcije: Da povisi nivo odgovora koji je počeo da pada i da produži trajanje antitela.

Šekler je objasnio da posle preležane korone mora proći odgovarajući period pre vakcinacije.

- Osobe koje su preležale koronu mogu da se vakcinišu posle šest nedelja od datuma dijagnostike bolesti odnosno četiri nedelje od izlaska iz karantina. U slučaju da osoba ima težu sliku treba da sačeka potpuni oporavak i tek onda može da se vakciniše. Jer jedino zdrav i oporavljen organizam može adekvatno da odgovori na vakcinaciju - podvukao je Šekler.