AKTUELNO

Građani Srbije moći će od petka na sajtu eUprave da podignu digitalne zelene sertifikata EU kompatibilne kojim će moći nesmetano da se kreću po zemljama EU, izjavio je danas Tanjugu direktor Kancelarije za eUpravu Mihajlo Jovanović.

Iako je Evropska komisija juče donela odluku o priznavanju srpskih zelenih digitalnih seftifikata i ona je danas zvanično objavljena, Jovanović ističe da je potrebno malo vremena da se tehnički sistemi Kancelarije za IT upravu i Tsistemsa, koji je izvođač za EU, usklade.

Što se tiče korišćenja preko mobilnog telefona, Jovanović navodi da će moći da se koristi u PDF formatu kao i stari.

"Od petka će biti puštene dve nove mobilne aplikacije. Jedna će omogućiti čitanje novih EU QR kodova, a druga će služiti kao e-novčanik, odnosno svaki građanin moći će svoje sertifikate da skenira i na taj način ih nosi u svom mobilnom telefonu i pokazuje bilo gde da se kreće širom EU, bilo u restoranima, kafićima ili drugim zatvorenim prostorima", rekao je Jovanović.

On dodaje da će od naredne nedelje na šalterima Pošte Srbije takođe biti moguće podići sertifikat kompatibilan sa EU.

Jovanović navodi da će svi moći da podignu digitalni zeleni sertifikat EU kompatibilan, bilo da su naši građani ili stranci, a potrebno je da su registrovani na portalu eUprave, da su u Srbiji vakcinisani bar jednom, da su radili PCR tešt u poslednja 72 sata, antigenski u poslednjih 48 sati ili preležali koronu u poslednjih šest meseci.

Jovanović ističe da postoji velika razlika između našeg i evropskog digitalnog sertifikata. On kaže da je Srbija krenula sa izradom sertifikata pre EU.

"Naš sistem podrazumeva da se sve informacije o vakcinama, testova i preležanoj bolesti nalaze na jednom dokumentu, dok EU ima drugačiji princip, tako da se za svaku vakcinu, urađeni test ili preležanu bolest izdaje poseban papir i izgled tog sertifikata je potpuno drugačiji od našeg. Sadržaj QR koda je potpuno drugačiji. Takođe, naš sistem radi na online sistemu tako da skeniranjem QR koda se dobijaju podaci iz naših baza u realnom vremenu, dok u EU rade u offline režimu", navodi Jovanović.

U svakom slučaju taj sertifikan omogućiće da kada građani otputuju u neku od zemalja EU ili u još 22 zemlje van EU koje su u ovom sistemu da pročitaju taj kod, zaključuje Jovanović.

On dodaje da će sve vakcine koje su dostupne građanima Srbije biti prikazane u zelenom digitalnom sertifikatu koji je EU kompatibilan, uključujući Modernu koja se odskora daje u Srbiji.

"Od zemlje članice EU zavisi kako će to tumačiti. Postoji preporuka Evropske agencije za lekove, ali praksa je da svaka zemlja sama odlučuje koje vakcine prihvata, tako da savetujemo građanima da se pre putovanja informišu na sajtovima zemalje u koje putuju ili na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije", poručio je Jovanović.

#Mihailo Jovanović