AKTUELNO

Najmanje bebe najveći su heroji, one prevremeno rođene koje nađu put do života, koje počinju da se bore sa prvim udahom po dolasku na svet.

One rođene sa 700, 800 grama, pa i manje, koje staju na majčin dlan. Velike kao flašica vode. One su veći borci od svih nas, a danas je njihov dan.

Statistika govori da se svake godine u svetu rodi oko 15 miliona prevremeno rođenih beba, a jedan milion, nažalost, ne preživi. U Srbiji se prevremeno godišnje rodi oko 4.000 dece.

Institut za neonatologiju naveo je da godišnje zbrinjava oko 25 odsto od ukupnog broja prevremeno rođene dece u našoj zemlji, kao i više od 50 odsto beba sa porođajnom telesnom masom ispod 1.500 grama.

Prevremeni porođaj je svaki porođaj pre više navršene 37. nedelje trudnoće, a pored svih napora i razvoja medicine, donja granica preživljavanja bebe je oko 23. nedelje trudnoće.

Od 2011. godine 17. novembar obeležava se kao Dan prevremeno rođenih beba, a od 2012. na Odeljenju za poluintezivnu negu Dečije bolnice u Novom Sadu nalazi se izuzetno poseban pano zelene boje - na njemu su fotografije malih velikih boraca koji su žurili da na ovaj svet dođu što pre.

- Dečija bolnica u Novom Sadu i to odeljenje uglavnom su prva kuća tih hrabrih boraca, a tu se biju najveće bitke. Mame nam često kažu da ih je ovaj naš zeleni plakat sa slikama najviše hrabrio - navode iz Udruženja prevremeno rođenih beba Optimistik, koje intenzivno sarađuje sa novosadskom bolnicom.

Pored panoa, nalazi se i jedan štrik na kojem je okačeno 10 čarapica, ali ne bilo kakvih. Iza njih se krije još posebnija simbolika.

- Simbol od 10 čarapica označava da je jedna od 10 beba prevremeno rođena. Uglavnom je jedna čarapica manja u odnosu na druge - objašnjavaju za Telegraf.rs iz Optimistika.

Kako kažu, čarapice i kapice se štrikaju za bebice jer služe da ih utople, pošto je njima termoregulacija jako slaba, pa im služi da ne upadnu u hipotermiju.

Inače, prevremeno rođenoj deci daju se i štrikane hobotnice, jer ih njihovi pipci podsećaju na pupčanu vrpcu.

Danas će članice Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Optimistik odneti simbolične poklone mamam koje leže trenutno kao pratnja svojim nedonoščićima u novosadskoj dečijoj bolnici, a na Trgu u Novom Sadu nalaziće se njihov štand.

Ljubičasti novembar

Kako bi podigli svest o prevremeno rođenoj deci, i ove godine mnoge institucije od javnog značaja i javni objekti širom Srbije, biće osvetljeni ljubičastom bojom.

Ova akcija poznata je pod nazivom Ljubičasti novembar, a na taj način u Srbiji od 2015. godine podršku prevremeno rođenoj deci i njihovim roditeljima daje skoro 30 gradova i opština, samostalno i u saradnji sa Udruženjem roditelja prevremeno rođene dece Srbije "Mali Div".

U znak podrške prevremeno rođenim "malim divovima", ali i u znak sećanja na njihove drugare koji, nažalost, nisu preživeli, simbolično će u 12 sati ispred Instituta za neonatologiju u Beogradu (Kralja Milutina 50) ka nebu biti pušteni ljubičasti baloni.

Telegraf.rs prošlog meseca pisao je o jednom malom velikom heroju, Mili Uzur, koja je rođena sa samo 670 grama u kupatilu porodične kuće svoje mame Tatjane. Njena majka ispričala je za naš portal svoju filmsku priču.

Autor: +