AKTUELNO

Molnupiravir daje u prvih pet dana od pozitivnog testa na kovid-19, i to pacijentima sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.

U decembru u Srbiju stiže novi lek za koronu molnupiravir, a prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO pojašnjava kojim pacijentima je namenjen, koliko je efikasan, kako se primenjuje, kao i koliko doza stiže.

Foto: TV Pink Printscreen

– Nijedan lek ne može da zameni vakcinu. Molnupiravir u našu zemlju stiže u decembru i njegovo davanje pacijentima trebalo bi da rastereti bolničke kapacitete i smanji broj umrlih od kovida – rekla je direktorka RFZO.

Ona napominje da je ovaj lek namenjen pacijentima koji imaju pridružene bolesti jer su oni u povišenom raziku od razvijanja teške kliničke slike i to su prevashodno osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, gojazni i onkološki pacijenti. Lek se ne daje trudnicama, dojiljama i mlađima od 18 godina.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić reklaje da se molnupiravir daje u prvih pet dana od pozitivnog testa na kovid-19 i to pacijentima sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.

– Pacijentu se daje jedna kutija ovog leka i on je u obliku tablete. Prva količina koja će stići je 50.000 doza, a imamo takav ugovor da dodatne količine možemo povlačiti bez ograničenja, kada za njima bude potrebe – objasnila je Radojević Škodrić, pa dodala:

Foto: Pixabay.com

Molnupiravir je registrovan ali još uvek ga nema u upotrebi. Sjedinjene Američke Države (gde se proizvodi) i Srbija biće prve zemlje koje će ga dobiti.a

Direktorka RFZO istakla je i da je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja od početka pandemije ima na raspolaganju sve lekove koji se koriste u protokolu lečenja kovida-19.

– U januaru ili februaru dobićemo i novi lek kompanije Fajzer. Ovaj lek davaće se osobama sa lakšom kliničkom slikom. Struka je ta koja određuje kojim će se pacijentima i u kojim fazama davati lekovi. Dr Sanja Radojević Škodrić kazala je da u Srbiji još uvek nije registrovana Fajzer vakcina za decu, jer mora da se dostavi kompletna dokumentacija i sva potrebna istraživanja – naglasila je Radojević Škodrić.