AKTUELNO

Ministarka privrede Anđelka Atanasković pozvala je danas poslanike da podrže Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije JP “Srbijagas” za kredit u iznosu do 40 miliona evra kojima se, kako je rekla, nastavlja gasifikacija Zlatiborskog okruga.

Reč je o Predlogu zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist Banca Intesa i Raiffeisen banke po zaduženju JP “Srbijagas” po osnovu ugovora o kreditu za jačanje transportnih kapaciteta gasovoda u Srbiji.

- Jačanju trasnportnih gasovoda u Srbiji doprinosi izgradnja novih gasovoda i dalja gasifikacija područja u Srbiji kako bi se stvorili uslovi za korišćenje prirodnog gasa, a gasifikacija Zlatiborskog okruga je prvi u nizu projekata koji se planiraju - rekla je Atanaskovićeva u Skupštini Srbije.

Ona je navela da je za ovaj projekat opredeljeno 40 miliona evra.

- Sredstva kredita biće upotrebljena za izgradnju gasovoda na teritoriji Zlatiborskog okruga. Privreda Zlatiborskog okruga je jedna od retkih koja beleži suficit u trgovinskoj razmeni, ali je i pored toga potrebno raditi na konkurentnosti privrede, daljem unapređivanju turizma, kao i novih investicija i za to je neophodno nastaviti aktivnosti na gasifikaciji - navela je ministarka.

Atanasković je rekla i da će se daljom gasifikacijom stvoriti uslovi za izgradnju distributivnih gasovoda u svim naseljima Zlatiborskog okruga, kao i za povezivanje komunalnih i individualnih potrošača na sistem.

#gasovod