AKTUELNO

Oni će takođe učiti i programiranje, najavila je pomoćnica ministra prosvete.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković najavila je da će učenici petog razreda osnovne škole od ove školske godine učiti programiranje, kao i da će im biti uvedena tri nova predmeta -  informatika i računarstvo, fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehnika i tehnologiju.

-Informatika je bila izborni predmet, tako da su đaci mogli da se opredele za nju, ali od ove godine to će biti obavezan predmet - objasnila je Nedeljeković za Jutranji program TV Pink. Informatika će, kako je dodala, i dalje u šestom, sedmom i osmom razredu biti izborni predmet u narendoj školskoj godini.

Foto: TvPink Printscreen

-Informatika se uvodi kao obavezan predmet u petom razredu u cilju podizanja digitalnih kompetencija odnosno kako bi naša deca išla u korak sa vremenom i na vreme stekla odgovarajuće kompetencije za tržište rada - objasnila je Nedeljković.

-Potrudili smo se da program bude zanimljiv i kreativan i da bude ono što učenici žele, mogu i umeju da rade, ali da nadograđuju svoja znanja. Ne dolaze svi sa istim nivom znanja. Nažalost naša deca se, kada je reč o internet tehnologije i računari, više bave društvenim mrežama u nekim zanimljivim sadržajima, a manje nečim onim što bi bilo zaista korisno. Oni će sada u petom razredu početi da uče programiranje, to je nešto što je veoma ozbiljno i zanimljivo i verujem da će to njima biti izazov i da će oni to uspešno savladati - istakla je Nedeljković.

Foto: TvPink Printscreen

Kada je reč o zdravstvenom vaspitanju, ona kaže da je cilj da se u okviru jednog predmeta podiže zdravstvena svest dece, kako bi imali bezbedne i zdrave škole i decu koja će zdravo odrastati.

Nedeljković je navela kako svi mislimo da je to normalno, ali se često susrećemo sa situacijom da dete ne zna šta znači higijena prostora, da se ruke ne peru dovoljno i slično i zato moramo decu da naučimo zdravim higijenskim navikama.

Foto: TvPink Printscreen

Pročitajte još: Marić o požaru u Boru: Nema drame, a ni opasnosti po magacin eksploziva

Ona je dodala da će sve to biti prožeto i kroz fizičku aktivnost, kao i da je Ministarstvo zdravlja ponudilo njihove stručnjake i da oni će učestvovati u obukama za sve nastavnike fizičkog vaspitanja.

Nedeljeković je najavila da će te obuke krenuti posle 20. avgusta. Za učenike petog razreda svi izborni predmeti će biti ukinuti kao takvi, a njihov status će preći u sekcije, dok će obavezni izborni predmeti - veronauka, građansko i drugi strani jezik ostati u tom statusu.

#deca

#novine

#škola

'