AKTUELNO

U poslednjih nekoliko dana imali smo povećanje hitnih slučajeva kojima smo operisali aortu, rekao je za Pink prof. dr Miljko Ristić, kardiolog Institua za kardiovaskularne bolesni „Dedinje“.

Prof. dr Ristić rekao je da je ovo najkritičniji period u toku godine.

„U toku cele godine imamo kardiovaskularnih pacijenata koji su manje ili više hitni, ali ovo je period gde je postala, maltene praksa da se plaća ceh. Bolest kardiovaskularnog sistema, koja je u ovom periodu aktuelna u vidu hitnih slučajeva, jeste pucanje aorte“, rekao je dr Ristić.

Kako kaže, ona se u toku života širi, posebno kod pacijenata koji imaju povišen krvni pritisak, odnosno hipetenziju.

Foto: TV Pink Printscreen

„Kada pređe 5 centimetara širina te aorte, već je za operaciju. Kada u ovom periodu unošenjem slane i prekomerne hrane, dolazi do preopterećivanja aorte“, rekao je dr Ristić.

Ističe da su poslednjih dana imali povećanje slučajeva kojima su hitno morali da operišu aortu.

Kaže da ta priča nije za šalu, da ljudi koji imaju povišen krvni pritisak moraju da budu odgovorni i ozbiljni.

Foto: TV Pink Printscreen

Prof. dr Momčilo Matić, doktor prirodne medicine, rekao je da nije strašno ukoliko dva tri dana budemo jeli malo više, ali ističe da nikako nije dobro nastaviti i dalje tu praksu.

„Čovek treba sebi da priušti malo opuštanja, ali ne trbea preterivati. Problem je što ne umemo da stanemo, stvorimo naviku koja nas uvodi u uzimanje hrane i na emocionalnom nivou“, rekao je dr Matić.

Autor:

#dr Miljko Ristić

#dr Momčilo Matić