AKTUELNO

Naučnici iz Nemačke i Holandije otkrili da virus može da dovede do trajnog oštećenja organa, a prof. dr Aleksandar Milošević ističe da može doći do totalne bubrežne blokade

Korona ne samo da razara pluća i respiratorni sistem već utiče i na sve ostale organe. Najnovija studija, koju su sproveli nemački i holandski stručnjaci, pokazala je da virus može biti koban i za bubrege, jer direktno oštećuje bubrežne ćelije kada virus inficira bubrege, zbog čega nastaju ožiljci na tkivu.

Foto: Unsplash.com

Studiju su sproveli naučnici s nemačke klinike RWTH Uniklinik u Ahenu i holandski stručnjaci iz Univerzitetskog medicinskog centra "Radboud", a objavljena je u magazinu Sel stem sel.

Oni navode i da takva posledica ozbiljno može da zakomplikuje čovekovo zdravlje, a može da izazove i trajno oštećenje bubrega.

Tvrde da tako oštećeno bubrežno tkivo u inficiranim bubrezima može da ukaže na potencijalno oštećenje organa na duži rok. Kako bi proučili efekat kovida na bubrege, oni su upotrebili bubrežno tkivo 62 pacijenta koji su zbog infekcije boravili na odeljenju intenzivne nege. Radilo se o 61 obdukcijskom uzorku i jednoj biopsiji. Uporedivši tkivo bubrega pacijenata s koronom i tkivo ostalih koji su u bolnici boravili zbog problema s plućima a nisu imali kovid, kao i tkivo grupe zdravih ljudi, ustanovili su da je bubrežno tkivo pacijenata obolelih od kovida imalo mnogo više ožiljaka nego ostala tkiva koja su analizirali.

Foto: Unsplash.com

Nakon toga je utvrđeno da je bubrežno tkivo pacijenata obolelih od korone imalo nekoliko ožiljaka, što je naučnike dovelo do zaključka da virus dospeva i do bubrega - zbog čega su uradili još jedno dodatno istraživanje.

Oni su u laboratoriji uzgajali mini-bubrege (nazvali su ih organoidi) i zarazili ih koronavirusom kako bi videli šta se događa u stanicama veštački oformljenih bubrega. Otkrili su da je razlog ožiljaka bio upravo sam virus, a ne drugi faktori. Urolog prof. dr Aleksandar Milošević rekao je za Kurir da je ovaj virus do sada pokazao da deluje na ceo organizam, na sve organe, pa i na same ćelije unutar bubrega.

Taj uticaj može da bude direktan, da virus deluje na same bubrežne ćelije, ali infekcija može da dođe i preko krvotoka. To dokazuje i činjenica da imamo pacijente koji su ušli u bubrežnu slabost posle preležane korone - kaže prof. dr Milošević.
Jedna od posledica je da to može da dovede do totalne bubrežne blokade i da pacijent mora da ide na dijalizu. Činjenica je da se virus menja, a poslednji pokazatelji govore da se snaga virusa smanjuje i da trenutno daje lakše kliničke slike kod zaraženih, ali ostaje pokazatelj da infekcija utiče na sve ćelije u našem organizmu.

Fajzer pravi vakcinu protiv omikrona

Vakcina američke farmaceutske kuće "Fajzer" protiv omikron soja biće spremna u martu, otkrio je izvršni direktor te kompanije Albert Burla.

- Već počinjemo da proizvodimo neke količine koje će biti spremne za koji mesec - rekao je Burla i dodao da će vakcina biti usmerena na druge varijante koje postoje:

- Nada je da ćemo postići nešto što će imati mnogo bolju zaštitu, posebno od infekcija, jer je zaštita od hospitalizacije najvažnija.