AKTUELNO

Obeležavanje velikog Hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za Časni krst održano je na Dunavskom keju u Grockoj.

Bogojavljenska litija je krenula iz porte crkve Svete Trojice ka obali Dunava, na čijem doku je bilo 23 spremna i hrabra plivača. Sveštenstvo Hrama Svete Trojice je održalo molitvu za plivače, dok su organizatori priredili bogat kulturno-umetnički programo, u okviru kog je nastupio dečiji hor Hrama Svete Trojice „Deca Neba“ sa dirigentom Draganom Pešić i hor Osnovne muzičke škole „Nevena Popović“ sa dirigentom Bojanom Đukić koji su svojim nastupom uveličali celokupan skup. Pred samo skakanje plivača u vodu nastupila je Aleksandra Dabić koja je tradicionalnim i emotivnim pesmama učinila da najveći Hrišćanskih praznika ostane u dubokom sećanju.

Foto: GO Grocka

Na praznik Bogojavljenja Gospodnjeg, kada sveta Crkva proslavlja događaj kada se Gospod Isus Hristos krstio u Jordanu, i kada se Bog Sveta Trojica javio svedočeći da je nastalo vreme spasenja ljudskog roda i prosvećenja srca i života potamnelih kroz Onoga koji Svetlost od Svetlosti, liturgijska zajednica pri hramu Svete Trojice imala je posebnu radost,molitvu i obračanje oca Serafima.

Foto: GO Grocka

Pre samog plovanja prisutnima se obratio predsednik GO Grocka, Dragan Pantelić: „Čast mi je da budem domaćin ovakve divne manifestacije koju opština, zajedno sa javnim i privatnim preduzećima, kao i pojedincima organizuje još od 2014. godine. Da se zahvalim svim plivačima koji su prijavili da plivaju za Časni krst. I da svima čestitam današnji praznik. Bog se javi.“

Foto: GO Grocka

Posetioci ovogodišnje manifestacije pružali su neizmernu podršku plivačima koji su zaplivali u čast sećanja na Hristovo krštenje u reci Jordan. Do Časnog krsta prvi je doplivao Uroš Vasović iz Leštana koji je darivan zlatnim krstom od 3,3 grama, koji tradicionalno daruju gročanske zlatare ”Mijić” i ”Koak”, a nagradu je uručio predsednik opštine Grocka, Dragan Pantelić. Srebrni krst uručen je u znak zahvalnosti i pažnje za izuzetnu hrabrost najmlađem ovogodišnjem takmičaru, Marku Antiću kome je krst uručila predsednica SO Grocka, Dušica Memarović, zatim jedinom ovogodišnjem ženskom plivaču Nataliji Ilić iz Vrčina kojoj je srebrni krst uručio zamenik predsednika opštine, Dejan Vlašković. Srebrni krstić dodeljen je i Predragu Rabajiću od strane Jasmine Mandić, predsednice organizacionog odbora “ Plivanje za Časni krst 2022.“

Foto: GO Grocka

Sveštenstvo Hrama Svete Trojice i organizacioni odbor, uz podršku glavnog pokrovitelja GO Grocka, javnih, privatnih preduzeća i pojedinaca, darivali su svakog plivača bademantilom, majicom i peškirom u znak sećanja na današnji poduhvat.

Foto: GO Grocka

Autor: