AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas radove na rekonstrukciji Kosančićevog venca koji će, kako je najavio, biti završeni do kraja novembra. Istom prilikom, gradonačelnik je najavio da će naredne godine biti izgrađen mali memorijalni centar na Kosančićevom vencu, kao i gradska galerija koja će povezivati Kosančićev venac i Karađorđevu ulicu kroz lagume.

Prema njegovim rečima, svaka od fasada je ili rekonstruisana ili će biti rekonstruisana, a nakon završetka radova Beograd će ponovo imati obnovljen jedan od najlepših delova grada - Kosančićev venac, koji je pun istorije i tradicije. Mali je ukazao da je kaldrma na ulicama Kosančićevog venca završena i da je rađena "kamen po kamen" da bi se sačuvala njena autentičnost, a podsetio da su u tom delu centra grada zamenjene i vodovodna i kanalizaciona mreža i instalacije.

-Naredne godine nas očekuje izgradnja malog memorijalnog centra, gde će Beograđani i naši gosti moći da se upoznaju sa istorijom biblioteke koja je nekad ovde bila. Očekuje nas i izgradnja gradske galerije koja će povezivati Kosančciev venac i Karađorđevu ulicu kroz lagume, tako da ćemo po prvi put uspeti da sa ovog venca spojimo Beograd sa obalama i da iskoristimo prednost Promenade - napomenuo je gradonačelnik.

Foto: Beoinfo

Pročitajte još: Vesić: Počela rekonstrukcija fontane ispred JDP-a (FOTO)

-Mnogi pre nas se nisu usudili da krenu sa ovim projektom jer je bio put nepoznanica i problema, ni nama nije bilo jednostavno, ali projekat se privodi kraju na radost Beograđana i njegovih gostiju - zaključio je Mali.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Olivera Vučković ukazala je da je rekonstrukcija kaldrme na Kosančićevom vencu rađena po modelu sa početka prošlog veka.

-Beogradske opštinske novine 1903. godine napisale su članak kako treba popločati Kosančićev venac a Zavod, koji je radio nadžor nad izvođenjem radova, trudio se da svaki kamen uklopi u model onako kako je to bilo početkom 20. veka, kada je ovaj prostor izgledao ovako - navela je Vučković.

Foto: Beoinfo

#Rekonstrukcija

#Siniša Mali

'