AKTUELNO

Od početka godine, opljačkane su tri pravoslavne crkve u opštini Zubin Potok na Kosovu i Metohiji.

Proteklog vikenda obijena je i poharana Crkva Svetog Jovana u Donjim Varagama, a prethodnih dana na meti razbojnika našle su se Crkva Svetih oca u selu Zupče i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u mestu Jagnjenica, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Iz svetinja Srpske pravoslavne crkve ne samo da je odnet novac i druge dragocenosti, već su tokom premetačine razbacane i crkvene relikvije. U Zubinom Potoku, uhapšen je Albanac koji se sumnjiči za ovu seriju napada na hramove SPC.

Ovakav odnos pripadnika albanske zajednice prema verskim objektima Srpske pravoslavne crkve slika je političkih prilika i poruka koje svakodnevno šalju politički lideri iz Prištine, kao i nova potvrda ugroženosti pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji, naglašeno je u saopštenju.

Više je nego jasno, navodi Kancelarija za KiM, da kada u Prištini ne postoji jasna i nedvosmislena politička opredeljenost da se poštuje i neguju verska raznolikost i tolerancija, tada na terenu svedočimo svakovrsnim napadima na pravoslavne hramove.

"Nažalost, od početka godine, nastavio se negativan trend porasta etnički motivisanih incidenata prema Srbima na prostoru Kosova i Metohije, njihovoj privatnoj imovini, a sada i hramovima SPC", kaže se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Autor:

#Crkva

#Kosovo i Metohija