AKTUELNO

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović nedavno je najavio tender za nabavku opreme za novi krak Gold gondole do Čigote. Najavljena je i mogućnost da se ovaj projekat proširi ka Mokroj Gori i Pribojskoj Banji i to bi bio dodatan signal da je zlatiborska gondola počela da "pravi posao".

Čajetina je u izgradnju gondole uložila 13 miliona evra, a krajem prošle godine otplatila i poslednju ratu kredita tako da se od ove atrakcije u opštinsku kasu sada sliva čist profit. Biće on još i veći jer se, pored postojeće 54 sprema nabavka još 20 kabina kako bi se smanjile gužve pred kapijama.

Foto: RINA

Zlatiborci ne planiraju da se na ovome zaustave. Namera im je da od međustanice u Ribnici grade još jedan krag gondole i to prema vrhu Čigota koji će biti dug oko 4,5 kilometara.

-Taj planinski masiv ima mnogo mogućnosti za adrenalinske sportove, za skijanje, tako da će nam stavljanje Čigote u fuknciju biti jedan od narednih projekata. Sada radimo idejno rešenje i nadamo se da ćemo možda do kraja godine raspisati tender za nabavku opreme za novi krak do Čigote – saopštio je Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina.

Gondola se pokazala kao pun pogodak zbog čega sa najposećenije srpske planine, zarad zajedničke koristi, nude komšijama isti pelcer.

Foto: RINA

-Nadamo se da će možda nastavak gondole krenuti ka Pribojskoj Banji i Mokroj Gori. To je još ranije bila ideja da zajedno radimo sa opštinom Priboj, ali i sa Mokrom Gorom i Emirom Kusturicom. Možemo na ovaj način da umrežimo Priboj i Mokru Goru gde bi Zlatibor bio baza. To bi svakako poboljšalo turističku ponudu ovih mesta, ali i Zlatara, i imali bi atrakciju regionalnog karakatera. Sa autoputem i aerodromom „Ponikve“ u potpunosti bi se poboljšala slika Zlatiborskog orkuga. Razvoj turizma i poljoprivrede, a uz industriju u Užicu, dali bi dobre efekte i za Srbiju što bi bio dobar primer i za drua mesta – izjavio je Stamatović.