AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Alžir Abdelhamid Šebšub saglasili su se danas da postoji snažan interes za dalje jačanje strateške saradnje dve zemlje u oblasti odbrane, budući da je Ministarstvo odbrane Republike Srbije odabrano za strateškog partnera u obnovi i modernizaciji odbrambene industrije Alžira.

Osim vojno-ekonomske saradnje, sagovornici su istakli značaj saradnje u oblasti vojnog obrazovanja, ističe se u saopštenju resornog ministarstva.

Foto: Tanjug

Do sada je različite vidove školovanja na vojnoobrazovnim institucijama u Srbiji završilo oko 90 Alžiraca, a trenutno se na specijalističkim studijama Vojnomedicinske akademije i u Vojnoj akademiji nalazi 20 pripadnika alžirskog ministarstva i vojske.

Ministar Vulin i ambasador Šebšub ocenili su kao veoma koristan mehanizam za unapređenje saradnje rad Mešovite komisije za saradnju u oblasti odbrane, koja periodično zaseda i precizira zajedničke aktivnosti.

Foto: Tanjug

Predviđeno je da šesto zasedanje Mešovite komisije za saradnju u oblasti odbrane bude održano u četvrtom kvartalu 2017. godine u Beogradu.

Takođe, ministar Vulin i ambasador Alžira razgovarali su i o predstojećem zasedanju međudržavne Mešovite komisije za ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, koje bi trebalo da otvori novo poglavlja u odnosima dve zemlje, sem ostalog, i kada je reč o odbrambenoj saradnji.

Ferhard Nuri čeka Novaka Đokovića da mu preda crtež sa njegovim likom! (VIDEO)

Ministar odbrane poručio je alžirskom ambasadoru da Srbija izuzetno ceni principijelnu podršku Alžira našim legitimnim naporima za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji i zahvalio mu se na čestitkama povodom imenovanja na funkciju ministra odbrane.

Takođe, ministar Vulin zatražio je od ambasadora Šebšuba da Alžir glasa protiv prijema takozvanog Kosova u Unesko na predstojećoj generalnoj konferenciji te organizacije.

#Aleksandar Vulin

#ambasador

'