AKTUELNO

Vlasnik Pink Media Grupe Željko Mitrović, sa ekipom PR-DC, predstavio je na Umex, najvećem sajmu vazduhoplovstva u Abu Dabiju, flotu dronova IKA 20 proizvdenih u Pinkovom istraživačkom razvojnom centru.

Pored dronova Mitrović je u Abu Dabiju predstavio i projekat letećeg skutera, kao i najnoviju generaciju super mlaznica. Njihov štand posetio je princ prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan.

Najpoznatiji sajam bespilotnih letelica i ove godine je održan uprkos globalnoj pandemiji. Najprestižniji svetski izlagači okupili su se u Abu Dabiju kako bi od 20. do 23. februara prezentovali najnovije trendove i tehnološka dostignuća u razvoju bespilotnih letelica.

Kuriozitet na ovogodišnjem sajmu je i prevenac među izlagačima iz Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

PC-DR je prva srpska kompanija koja se na Umexu predstavila sa serijom bespilotnih letelica.

Serija IKA letelica izazvala je ogromno interesovanje svih izlagača, posetilaca, ali i članova najpoznatije vladarske porodice UAE Bin zajed al Nahjan.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo je najveći sajam bespilotnih letelica na svetu. Cela ekipa je egzaltirana, pošto smo zapravo prave male zvezde ovde, jer je najveće zadržavanje bilo baš na našem štandu. Mogu da se pohvalim da je Muhamed bin Zajed proveo čak 30 minuta na sa mnom i sa inžinjerima koji su projektovali ove naše dronove IKA20 i celu IKA seriju. Vidim tu veliko iznenađenje i oduševljenje što mi je posebno drago - kaže Mitrović.

Mislim da je ovaj sajam možda jedna od najvećih stvari koja se do sada desila, zato što imamo najave da će najveća izraelska kompanija već sledeće nedelje doći u Beograd da pogleda proizvodnju, imamo nekoliko predloga da ovde u u ofšor zoni pravimo zajedničku proizvodnju. Inače, UAE su poslali najveće delegacije da pogledaju celu seriju naših dronova, tako da mislim da su sva očekivanja prevaziđena. I Monsur bin Zajed, zamenik premijera je takođe bio egzaltiran. Ovde su izlagači iz celog sveta, mislim da smo na samom vrhu u smislu kvaliteta i cene.

Foto: TV Pink Printscreen

- Jeftiniji smo u odnosu na oslate i po nekoliko puta, a naša letelica može nositi između 20 i 50 kilogarama, u vazduhu može ostati između 30 i 60 minta. S Razlika u odnosu na ostale je to što smo samostalnim kapacitetima razvili posebne softvere koji rade na optimizaciji baterija. Kafa su letelice vertikalnog uzgona u pitanju mislim da smo apsolutni hit ovde. To je jedina letelice ovde urađeno u potpunosti od karbona. Nema sumnje da će posle ovog sajma serijska proizvodnja koju smo već razvili raditi punom parom - istakao je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je već prve godine Pinkov istraživači centar postavio lestvicu više u prezentaciji ali i izradi bespilotnih letelica, među vrlo iskusnom svetskom konkurencijom, ne ostaje nam ništa drugo osim da sačekamo neki novi sajam na nekoj drugoj svetskoj destinaciji na kojoj ćemo mladi tim inžinjera predvođen osnivačem i vlasnikom Pink Media Grupe Željkom Mitrovićem napraviti novu međunarodnu saradnju, vrednu svakog divljenja.