AKTUELNO

Povrede na radnom mestu se dešavaju češće nego što mislimo. Zapravo, najnovija statistika Evrostata pokazuje da su Evropljani na svom radnom mestu doživeli više od 3,4 miliona povreda, na sreću, ne opasnih po život.

Zainteresovan za zdravlje i bezbednost, Claims.co.uk je analizirao najnovije podatke Evrostata kako bi utvrdio u kojoj su evropskoj zemlji povrede na radu najčešće.

Ustanovljeno je da se, na osnovu uzorka od 100.000 zaposlenih, povrede na radnom mestu najčešće dešavaju u Portugalu (2.848). Slede Francuska (2.822 povreda) i Španija (2.491 povreda).

Na četvrtom mestu je Luksemburg (2.482 povrede), a na petom mestu je Nemačka (2.133 povrede). Dalje, nezgode na poslu se često dešavaju i u Švajcarskoj, Danskoj, Finskoj, Belgiji, Austriji.

Od 20 zemalja koje su uključene u ovu analizu, Slovenija je na 11. mestu, sa 1.341 povredom na radu. Slede Italija, Hrvatska, Holandija, Estonija, Malta, Švedska, Češka i Ujedinjeno Kraljevstvo, a na prvom mestu je Irska. U toj zemlji je najmanje povreda na radu, tačnije 592.

S druge strane, na ovoj listi nije se našlo 5 država koje važe za najbezbednije u pogledu povreda na radu. To su Rumunija (56 povreda), Bugarska (89 povreda), Grčka (134 povrede), Letonija (255 povreda) i Litvanija (352 povrede).

Građevinarstvo i industrija među najrizičnijim delatnostima

Smrtni ishodi na radu u 2020.

Građevinarstvo - 33 odsto

Industrija - 19 odsto

Poljoprivreda - 16 odsto

Saobraćaj i skladištenje - 16 odsto

Podsećamo, tokom 2020. na radnom mestu u Srbiji stradalo je 47 ljudi, a trećina u građevini.

Ako se uzmu u obzir sve specifičnosti i opasnosti vezane za izvođenje radova i tehnološki proces proizvodnje, kao i primena mera za bezbedan i zdrav rad zaposlenih i broj povreda na radu, građevinarstvo i industrija spadaju u najrizičnije delatnosti, rečeno je tada iz Ministarstva rada.

Krajem 2021. naširoko se pisalo o tome da se i povreda kod kuće, tokom rada od kuće, može tretirati kao povreda na radu. Naime, sud u Nemačkoj je doneo presudu u korist jednog muškarca koji se povredio hodajući po kući - od kreveta do radnog stola.

Dok je hodao spiralnim stepenicama koje spajaju sobe, okliznuo se, pao i povredio leđa.

Autor:

#povrede na radu