AKTUELNO

Predlog Zakona o rodnoj ravnopravnosti uskoro će se naći pred članovima Vlade Srbije, ovaj zakon je dobar za jednu modernu, razvijenu Srbiju i biće zakon svih nas, rekla je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je u Novom Sadu, nakon obilaska radova na navlačenju malog luka Žeželjevog mosta, rekla da Zakon o rodnoj ravnopravnosti postepeno propisuje kvote za učešće manje zastupljenog pola, a u Srbiji su to, kako je navela, na svim važnijim položija žene.

Foto: Tanjug

"Sve institucije u zemlji su dale pozitivno mišljenje o zakonu i državne i nezavisne institucije, ali i nevladin sektor, na njemu se radilo tri godine, a nakog toga očekujem u redovnoj proceduri da svi poslanici pročitaju i daju svoje predloge ukoliko postoji još mogućnosti da se zakon doradi i unapredi, mi ćemo to uraditi", rekla je Mihajlović.

Smatra da Zakon o rodnoj ravnopravnosti nije zakon političkih partija.

"Mislim da je ovo zakon svih nas, muškaraca, žena, devojčica i dečaka, to je zakon budućnosti i ne očekujem da oko njega bude bilo kakvih političkih prepucavanja", navela je ona.

Mihajlović, koja je i funkcionerka Srpske napredne stranke, navela je da je ta stranka dobar primer kada je reč o zastupljenosti žena na važnim pozicijama.

"Mislim da je Srpska napredna stranka pokazujući učešće svojih žena na važnim pozicijama pokazala da joj je stalo da postoje jednaki uslovi za učešće žena i verujem da to neće biti problem nijednoj političkoj partiji, jer se sve stranke zalažu za veće učešće žena", kazala je Mihajlović.

Foto: Tanjug

Prdsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da u organima Pokrajinske vlade žene nisu dovoljno zastupljene.

"Zakon će biti podsticaj i veoma važna forma da se i u budućnosti radi na idealnoj meri zastupljenosti žena, koju su najrazvijenije zemlje Evrope već usvojile, to je budućnost Srbije, budusnost naše zemlje ne može biti arhaična slika prošlosti, već mera moraju biti najrazvijenije zemlje Evrope", rekao je Mirović.

U državnim organima razvijenih zemalja Evrope, kako je naveo, postoji idelana, ili približno idealna mera manje zastupljenog mora.

"Zakon ćemo tretirati kao podsticaj i kao priliku da više žena u budućnosti bude i među članovima Pokrajinske vlade, jer imamo trenutno samo jednu ženu, ali i među zamenicima i u Skupštini Vojvodine", naveo je Mirović.

#Zakon

#Zorana Mihajlović

'