AKTUELNO

Gradski menadžer Goran Vesić, koji se u Skupštini grada Beograda sastao sa članovima Međunarodne federacije pokreta otpora i antifašista (FIR) izjavio je danas da Srbija poštuje svoju antifašističku tradiciju.

Komentarišući što je Beograd domaćin sednice izvršnog odbora FIR-a, Vesić je istakao da je to priznanje svemu što su uradili Grad Beograd i Vlada Srbije na promociji antifašizma.

-Ponosno kažem da od 2012. godine kada je predsednik Aleksandar Vučić dobio poverenje građana, Srbija poštuje svoju antifašističku tradiciju, poštuje sve antifašističke praznike i sa ponosom slavimo i 9. maj i 20. oktobar. Bilo je nažalost perioda kada se u Beogradu 20. oktobar nije ni proslavljavao, što je tužno - rekao je on.

Vesić, koji je inače član SUBNOR-a, kao potomak borca kaže da je sa tim pokušajem revizije istorije bar u Srbiji završeno, te da kao narod imamo vrlo jasno opredeljenje prema antifašizmu. On je izrazio uverenje da će Beograd biti domaćin Balkanskog samita antifašističkih organizacija, navodeći da je prestonica Srbije pravo mesto jer je poznato da je dao najveći doprinos u borbi protiv fašizma i najviše je stradao.

Pročitajte još: Vesić za PINK: Kada se radovi završe, sve će u Beogradu biti mnogo bolje, efikasnije i funkcionalnije i u korist građana

Vesić je članove FIR-a upoznao sa zakonom koji omogućava vraćanje imovine Jevrejima, a koji je usvojen u parlamentu, ističući da je Srbija prva država u Evropi koja je donela takvu odluku. Bilo je, kaže, reči i o problemima koji postoje u našem društvu poput pokušaja rehabilitacije pojedinih saradnika okupatora.

-Sa tim moramo da se izborimo kao društvo - rekao je Vesić. Navodeći da je na sastanku u Skupštini grada istaknuto da u mnogim zemjlama Evrope ima pokušaja revizije istorije, Vesić je rekao da toga nema u Srbiji zahvaljujući vrlo jasnoj politici predsednika Vučića, Vlade Srbije, a i grada Beograda. Predsednik SUBNOR-a Dušan Čukić rekao je na konferenciji za novinare da su gosti, koji su došli iz cele Evrope bili posebno impresionirani jednim "neuobičajenim činom".

Naime, na Starom sajmištu jutros prilikom polaganja venaca na Spomenik žrtavma genocida u Drugom svetskom ratu bila je garda Vojske Srbije po naredbi predsednika Republike, koji je vrhovni komandant. To nije uobičajeno, budući da oni uveličaju ceremoniju kada dolazi strani šef države ili izaslanik, dok civilima ne odaju počast.

-To je priznanje antifašitima i antifašizmu u Evropi. Ta odluka da Beograd bude domaćin balkanske konferencije je dokaz koliko naša zemlja želi mir, da Balkan ne bude predigra za ratove u Evropi - rekao je Čukić.

#Goran Vesić

'