AKTUELNO

Bilo da jaja farbaju prirodnim ili veštačkim bojama, svake godine, uoči Uskrsa, domaćice se trude da nekim novim motivom ili nijansama ukrase uskršnja jaja.

Pored tradicionalnih recepata za farbanje u lukovini sa listovima deteline, peršuna ili paprati, evo još nekoliko interesantnih trikova koji od jaja mogu napraviti pravo umetničko delo, a potpuno su besplatni.

Mramorna jaja

Ljuske crnog ili belog luka iseckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.

Gumice

Gumice za teglu vežite unakrsno u svim pravcima preko jajeta i zatim ofarbajte jaja.

Oblici

Izrežite čvršću lepljivu traku na trakice, tačkice, kvadratiće, trougliće, cvetiće, slova, pa lepite po kuvanim jajima. Staviti ih u najlon čarapu i farbajte u željenoj boji.

Džak

Jaje uvijte u parče mrežastog džaka od krompira, čvrsto vežite koncem i kuvajte u boji.

Tradicija

Provereno dobre su prirodne boje za jaja koje se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cveta, soka od zove. Ukrasiti se mogu sličicama ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat... Ako jaja kuvate u lukovini možete da dodate u vodu i razno aromatično bilje koje daje lep ukus.

Autor: