AKTUELNO

Moj otac, prestolonaslednik Aleksandar je glava kuće Karađorđevića, poštujem njega i sve njegove odluke, a s maćehom ne govorim. To što sam postao princ naslednik podrazumeva nove dužnosti za mene i mog sina Stefana sutra, kao i odgovornost da osiguram snažnu budućnost dinastiji. Nemam političke ambicije, ali sam uvek na strani naroda i pojedinaca, za koje želim bolje društvo - kaže princ Filip Karađorđević u prvom intervjuu kao princ naslednik dinastije Karađorđević posle bure oko abdikacije princa Petra Trećeg u korist mlađeg brata.

S princom Filipom i njegovom suprugom princezom Danicom (čiju ekskluzivnu ispovest ćemo objaviti u narednim danima) razgovor smo počeli simbolično susretom u Hramu Svetog Save, gde su zapalili sveće, i pored spomenika Karađorđu, jer princ naslednik zna gde su i njemu i svima nama koreni i to su temelji na kojima želi, kako kaže, da pomogne da Srbija bude zdrava i razvija se uz našu tradiciju.

Foto: Instagram.com/danamaar

Prestolonaslednik Aleksandar nema ništa protiv odluke sina Petra da abdicira, ali ima protiv toga što ste ceremoniju izveli praktično njemu iz leđa, daleko od Srbije. Zašto ste tako uradili i ima li to veze s princezom Katarinom, koja je viđena kao seme razdora u vašoj porodici?

- Ceremonija je bila u Sevilji po Petrovoj želji, a on je obavestio oca, koji je u Londonu, što je bila i njegova dužnost. Sva trojica nas braće imamo vrlo dobre odnose sa ocem. S maćehom ne govorim, svako živi svoj život.

Zašto?

- Imali smo neke interne konflikte, koji su i generacijsko pitanje, ali želim da to ostane privatna stvar. Porodice nigde nisu idealne. Tačno je da otac nikad nije bez maćehe u blizini i da je njeno prisustvo obavezno u svakoj situaciji. Ali otac je glava porodice.

Petar Karađorđević abdicirao je u korist mlađeg brata Filipa Karađorđevića. Njegova odluka izazvala je veliku pažnju javnosti i različite reakcije Karađorđevića.