AKTUELNO

Manifestacija Vinski maraton se po prvi put organizuje u Srbiji i biće održana od 22. do 24. septembra na Paliću.

Jedna od najboljih vinskih regija će biti domaćin ove jedinstvene manifestacije, koja je namenjena svima koji žele da uživaju u prirodi, dobrom vinu, gastronomiji, trčanju, rekreaciji i pre svega – dobroj zabavi!

Na Paliću se nalaze neke od najboljih vinarija u zemlji, tako da je, pored trčanja, rekreacije i odlične muzike, cilj ove manifestacije i da se posetioci upoznaju sa procesom proizvodnje izvanrednih vina, kao i da uživaju u njihovim ukusima uz odličnu domaću hranu. Tokom tri dana manifestacije, za sve posetioce pored Vinske trke (21,1 km) i Trke uživanja (6 km) kroz vinograde, biće organizovan i bogat zabavni program, interesantna takmičenja i vinske ture.

PRVI VINSKI MARATON SRBIJE: Trčanje nikad nije bilo zabavnije! (FOTO+VIDEO)

U okviru Degustacione zone na Velikoj terasi predstaviće se vinarije učesnice Vinskog maratona, a posetioci će moći da degustiraju najbolja lokalna vina, sireve i gurmanske specijalitete. Takođe će biti održane i vinske radionice s temama: „Šta treba znati o vinu“, „Vinski bonton“, „Slaganje hrane i vina“, „Tipična vina iz okoline Palića i regiona". Takođe će biti organizovane i zabavne trke u kotrljanju buradi i trke s punim čašama vina, a veseli Vinski brod će ploviti jezerom uz zvuke tamburice i degustaciju vina. Pobednike svih takmičenja koja se organizuju na Vinskom maratonu očekuju i zanimljive nagrade.

Foto: Promo

U subotu 23. septembra od 12 do 19 časova, na svakih sat vremena će biti organizovane vinske ture, za koje će posetioci moći da se prijave na licu mesta na Info pultu manifestacije kod Velike terase. Vinske ture uz stručne vodiče će proći kroz vinarije koje su pravi mali vinski biseri. Pored degustacije najboljih vina, biće posluženi sirevi i voće. Posetioci će biti u prilici da obiđu vinariju Tonković, koja je ugled stekla lokalnom sortom kadarka, zatim vinariju Petra, s vrhunskim vinima internacionalnih sorti, ali i vinariju Mauer, svojevrsnu vinsku laboratoriju malo poznatih, starih i zaboravljenih sorti. Takođe, autentična vinarija Vinski dvor, koja se nalazi u selu Hajdukovo, će posetiocima u vinariji zanimljive arhitekture predstaviti i osobenu vinsku filozofiju.

Foto: Promo

U okviru manifestacije u nedelju 24. septembra, za sve posetioce koji posle vinskih trka žele da nastave uživanje u predivnoj prirodi parka Palić, biće organizovan i obilazak vinarije Zvonko Bogdan, jedne od najlepših i najmodernijih u Evropi, uz ručak na salašu te vinarije. Takođe, posetioci će moći da idu i na Vinske piknike na Salašu Đorđević i Majkinom salašu, gde će se pored izvanredne domaće hrane, okrepiti vinima iz vinarija Petra i Tonković.

Na centralnoj bini kod Velike terase u subotu 23. septembra biće održani i sjajni besplatni koncerti Del Arno Benda, The Beatles tribute benda The Bestbeat i odličnog instrumentalnog benda Fish in oil, kao i subotičkog džez benda Iz principa.

Foto: Promo

Detaljnije informacije o satnici i mestu polaska na vinske ture i piknike se mogu dobiti na sajtu www.vinskimaraton.rs.

Vinske trke su veoma popularne već godinama u mnogim vinskim regijama u svetu i privlače veliki broj gostiju. Jedna od najvećih i najrazvijenijih vinskih regija u Srbiji je svakako Palić, čije će vinarije i salaši od 22. do 24. septembra ugostiti brojne posetioce prvog Vinskog maratona. Ova manifestacija je jedinstena u Srbiji i kreiraće do sada nedoživljeno turističko iskustvo, što će u značajnoj meri podstaći ekonomski razvoj i povećati turistički potencijal, pre svega, lokalne zajednice. Pored Parka Palić i Turističke organizacije Srbije, značaj manifestacije su prepoznali i dali punu podršku Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

#Vinski maraton

'