AKTUELNO

Divlja kruška jedna je od najlekovitijih voćki, a u obilju je ima na planini Rudnik. To je mnogima poznato, a da dođu i oberu plodove navikli su se i Beograđani, a pojedina stabla u višim delovima varošice, gde je vikend naselje, obrana su brzinom svetlosti, u dobroj meri zahvaljujući gostima iz glavnog grada, koju su, kako kažu, čuli za mnogobrojna lekovita svojstva ove voćke.

Beograđanima su to "preporučili" Rudničani, dobri poznavaoci svega vrednog što proističe iz lista divlje kruške.

- Nekada nije bilo apoteka i lečilo se onim što bi pronašli u prirodi. Divlje kruške, njihov list, najbolja je prevencija stomačnih tegoba, problema sa varenjem i gastrointestinalnim traktom, a pomaže kompletnom pročišćenju organizma. To je voće kod kog su izuzetno zdravi i plod i kora - navodi stari Rudničanin Badža Despotović.

Foto: Pixabay.com

Savetuje svojim beogradskim prijateljima da odvoje nekoliko sati vikendom, dođu za sat i nešto do Rudnika i naberu sve što im duša traži.

- Prestoničanima je svakako najbliži Rudnik kao planina, ako se ima u vidu količina stabala divljih krušaka. Za zdravlje je ponekad samo potrebno izaći napolje i ubrati plodove - dodaje Badža.

Prolaz do rudničkog vrha Vijulj bio je tesan za posetioce i automobile sa BG tablicama koji su se informisali preko prijatelja, rođaka i poznanika sa Rudnika za najbolje vreme kada ova divlja voćka lista da bi mogla da se "svrče", odnosno brsti.