AKTUELNO

Poruka "ukucajte pin" uskoro bi mogla da ode u zaborav. Odbrojani su praktično dani bankarskim karticama sa čipovima i pin-kodovima koje su vlasnici unosili prilikom plaćanja i podizanja novca.

Banke će banke uskoro preći na izdavanje biometrijskih platnih kartica, piše britanski Mirror. Imajući u vidu da su banke u Srbiji najčešće u vlasništvu evropskih ili svetskih giganata, pre ili kasnije ovakvu praksu treba očekivati i u našoj zemlji.

Kod biometrijskih kartica sve što treba da uradite je da odete u banku i ostavite otisak kažiprsta. Taj otisak se registruje samo na platnoj kartici, tako da niko ne može da je koristi bez dozvole vlasnika.

Kada plaćate u radnji, potrebno je da stavite kažiprst na karticu u automatu kako bi odobrili isplatu.

Prodavnice neće morati da menjaju mašine za plaćanje, jer će nove biometrijske platne kartice moći da se koriste i na sadašnjim platnim terminalima.

Kada ovakvu praksu treba očekivati u Srbiji?

Dušan Uzelac sa portala Kamatica kaže da u Evropi još ima standarda u bankarstvu koji ne postoje u Srbiji, ali da u našoj zemlji u ovoj oblasti postoji savremen pristup.

- Narodna banka Srbije je već prepoznala biometriju i koristi je u otvaranju računa. Nekoluiko banaka ima ovakvu praksu i omogućile su građanima da otvaraju račun sa video pozivom, a iza svega upravo stoji biometrija - kaže Uzelac za Blic.

Naš sagovornik dodaje i da Srbija nije regulatorno daleko od prakse koja se najavljuje, ali da bi problem mogla da bude implementacija.

- Sve što dozvoli NBS ne mora da znači da će banke i prihvatiti - kaže Uzelac.

Singapurska banka OCBC uvela je u upotrebu biometrijsku tehnologiju prepoznavanja lica za usluge na bankomatima, bez potreba za nošenjem platnih kartica još prošle godine.

Foto: Unsplash.com

Banka tvrdi da je prva u jugoistočnoj Aziji primenila facijalnu biometriju za uslugu upita stanja na računu na osam bankomata na području Singapura.

Ovaj potez banke je usledio nakon što je u julu 2019. uvela tehnologiju QR koda za podizanje gotovine na bankomatima.

Skenirano lice klijenta se proverava i verifikuje u nacionalnoj biometrijskoj bazi podataka Singapura koja sadrži fotografije i identitete četiri miliona stanovnika ovog grada-države.

Verifikacija lica sadrži bezbednosnu funkciju za sprečavanje prevara, koja uključuje i tehnologiju za detekciju živog organizma, čime se blokira eventualna zloupotreba fotografija, video zapisa ili maski tokom postupka verifikacije.

Autor:

#Bankomat

#pin