AKTUELNO

Ako je verovati prognozama meteorologa, pred nama je veoma toplo i sušno leto sa temperaturama iznad višegodišnjeg proseka i niskom količinom padavina. Prema najavama, građani Srbije treba da se pripreme na velike vrućine jer nas tokom jula i avgusta očekuju toplotni talasi, pa kome budžet ne dozvoljava da otputuje ovog leta, vrlo je verovatno da će se "kuvati" na užarenom gradskom asfaltu.

Ovo je ujedno i treće leto otkako hara pandemija korona virusa, ali dobra vest je da, uprkos visokim cenama u letovalištima, nećete morati da izdvajate novac na PCR test, vadite potvrdu o vakcinaciji ili preležanom korona virusu. Većina zemalja u kojima naši građani letuju ukinula je ograničenja za ulazak, što dosta olakšava putovanje, a evo kakva je tačno situacija na najpopularnijim destinacijama Srba:

Turska

Ukoliko do sada niste obilazili ovu zemlju, preporuka je da to ove godine učinite. Najveći broj hotela je na bazi "all-inclusive" koncepta, hrane i pića ima u izobilju, a usluga je na zavidnom nivou.

Foto: Unsplash.com

Sva ograničenja ulaska u Tursku vezana za Covid-19 koja su mesecima bila na snazi, ukinuta su 1. јunа 2022. godine, a kada su cene u pitanju, ova zemlja je još prošlog leta povećala cene, stoga se one ovog neće bitnije menjati.

Takođe, većina agencija ima čvrste višegodišnje ugovore sa turskim hotelijerima koji ih štite od dodatnog poskupljenja, pa ako se odlučite za neku popularnu destinaciju npr. Antaliju, Alanju ili Kušadasi, ne biste trebalo da na letovanju doživite neprijatno iznenađenje.

Egipat

Broj turista iz Srbije koji odlaze na odmor u "zemlju piramida i faraona" iz godine u godinu raste zahvaljujući sve povoljnijim cenama hotela koji mahom imaju "all inclusive" ponudu po specijalnoj ceni, što se dosta isplati, pogotovo velikim porodicama sa decom.

Foto: Pixabay.com

Ipak ako se odlučite za Egipat, imajte u vidu da je za lica koja nisu vakcinisana za ulazak u zemlju potreban negativan PCR test sa QR kodom ili antigenski PCR test ne stariji od 72 sata (izuzeta su deca mlađa od 12 godina).

Grčka

Naši državljani mogu bez ikakvih ograničenja da uđu u Grčku, ali kako su cene goriva u Evropi zbog globalne krize izazvane ratom u Ukrajini znatno više nego prošle godine, najveći udar će osetiti turisti koji se odluče da na letovanje krenu svojim automobilom. Bolja varijanta je zato pronalazak jeftinog aranžmana koji obuhvata prevoz do željene destinacije u Grčkoj.

Crna Gora

Obaveza posedovanja COVID potvrda više nije potrebna za ulazak u Crnu Goru, pa se na plažama već mogu videti turisti mahom iz Srbije. Projekcije za ovu turističku sezonu u Crnoj Gori su generalno jako dobre, ali vidljivo je da su cene u kafićima, restoranima i prodavnicama povećane.

Foto: Tanjug/Media Hercegovitezove/Miloš Samardžić

Kada govorimo o cenama smeštaja, najmanje novca za apartman u Crnoj Gori će morati da izdvoje oni koji se odluče za Sutomore ili Dobrotu kod Kotora, gde se cena najma apartmana kreće oko 30 evra. Sledeći je Petrovac u kojem prosečna cena apartmana iznosi 40 evra, zatim Bar i Ulcinj u kojima cena apartmana za noć iznosi oko 45 evra. Budva je tradicionalno najskuplja i ovde će turisti za iznajmljivanje apartmana morati da izdvoje od 50 do 100 evra.

Hrvatska

Od 1. maja 2022. godine ukinute su epidemiološke mere za ulazak putnika u Republiku Hrvatsku, međutim, ako tražite povoljan smeštaj, naići ćete na neprijatno iznenađenje. Protekle dve sezone, zbog smanjenje potražnje, cene na hrvatskom primorju rasle su minimalno, ali ovog leta boravak u nekim hotelima skuplji je za paprenih 50 odsto, a cene su skočile i po manjim mestima na hrvatskom primorju.

Foto: Pixabay.com

Srbija

Na kraju, za sve one koji na letovanju ne žele da idu sa knedlom u grlu jer su se zadužili i potrošili veliku sumu, topla preporuka je letovanje u Srbiji imajući u vidu da računica kaže da je odmor za porodicu sa dvoje dece ovde moguće organizovati za i do dva puta manje novca nego letovanje u inostranstvu, a na vama je samo da izaberete da li hoćete planinu, jezero, selo ili banju.