AKTUELNO

Do sada nemamo veliki broj prijavljenih slučajeva koji su oboleli od kovida, ali bez polise osiguranja koja obuhvata ovaj virus ne krećite na put, rekao je za PINK Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA).

- Ono što mi savetujemo već neko vreme jeste da se kupi osiguranje koje obuhvata i kovid-19 – rekao je Seničić.

Kako kaže, najvažnije je ne kretati na put bez polise osiguranja.

- Karantinski smeštaj je ukinut i sada je to sve o trošku putnika. On sada traje 5 dana, nakon kog se radi novo testiranje. Važno je imati polisu, jer ona može da pokrije troškove smeštaja, lečenja, ali i povratak sa destinacije – rekao je Seničić.

Kako kaže, u ponudi se različite polise, dodaje da se one mogu kupiti u osiguravajućim kućama, kao i u turističkim agencijama.

Foto: TV Pink Printscreen

On ističe da ono što nije dobro u ovakvim okolnostima jeste što imamo utisak da veliki broj ljudi koji se razboli ne ode ni da se testira, već se ponaša normalno i vraća autobusom sa ostalim putnicima, koje ugrožava.

Kako kaže, ovog trenutka nema priče o vraćanju nekih mera opreza, sve se, dodaje, još uvek zasniva na vidu preporuke.

- Za sada se ni ulazak u zemlje nije promenio. Španija i Tunis još uvek insistiraju na kovid protokolima, sve ostale zemlje imaju slobodan ulaz, i ne očekujemo do kraja turističke sezone da će uvoditi neke mere – rekao je Seničić.

Foto: TV Pink Printscreen

Seničić je rekao da je turizam pretrpeo veliku krizu, dodaje da je potpuni haos i na turističkom i na avio tržištu.

- U poređenju sa Evropom i drugim avio kompanijama, možemo da budemo zadovoljni kako je leto prošlo. Što se tiče turističke sezone, ona je dobra, bitno je da pokrijemo gubitke i troškove koje smo imali u prethodnom periodu – rekao je Seničić i dodaje da ne bi trebalo da bude nekih većih promena do kraja septembra.

Autor: