AKTUELNO

Konkurs za uređenje i izgradnju novih smeštajnih kapaciteta u Studentskom gradu na Novom Beogradu traje do 25. oktobra, do kada se, prema rečima pomoćnika ministra prosvete Milutina Ðurovića, očekuje da pristigne veliki broj idejnih rešenja za novi objekat Doma V u popularnom Studenjaku.

Ðurović za Tanjug navodi da učesnici konkursa svoje radove predaju elektronskim putem preko sajta Udruženja arhitekata Srbije, a predviđen je i nagradni fond sa UNDP, koji iznosi 56.000 dolara.

"Prva tri rešenja će biti nagrađena, a otkupićemo još nekoliko rešenja koja ćemo kasnije moći da koristimo u razvoju glavnog projekta", rekao je Ðurović i naglasio da je predmet konkursa urbana revitalizacija čitavog kompleksa Studentski grad.

Ðurović dodaje da je primarni cilj da se dobije arhitektonsko rešenje za smeštajne kapacitete za oko 1.000 studenata.

"Taj novi objekat u sklopu postojeća četiri doma, trebao bi da ima kapacitet za 1.000 ili 1.100 studenata i ukupnu površinu od 24.500 kvadrata. Očekujem da ćemo biti uspešni", istakao je Ðurović.

Arhitektonsko-urbanistički konkurs za uređenje kompleksa, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih smeštajnih kapaciteta u Studentskom gradu, raspisalo je Ministarstvo prosvete u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije.

Ministar Branko Ružić rekao je ranije da je izgradnja novih kapaciteta u Studentskom gradu deo napora Ministarstva da se unapredi studentski standard u Srbiji.

U okviru Projekta "Studentsko stanovanje" koje Ministarstvo realizuje uz podršku Razvojne banke saveta Evrope CEB, obezbeđeno je 48,5 miliona evra za izgradnju novih i rekonstrukciju i dogradnju postojećih studentskih domova.

U prvoj fazi, pored novog objekta u Studentskom gradu, uložiće se sredstva za završetak studentskog doma u Nišu, čime bi trebalo da se obezbedi ukupno 1.400 novih mesta u studentskim domovima u ta dva univerzitetska centra.

#studenjak