AKTUELNO

Većina stanovnika Srbije koji ovih dana kreću na odmor putuje u najveća žarišta korone - Grčku i Crnu Goru. Ove dve zemlje na evropskoj listi trenutno su i zvanično rekorderi po učestalosti infekcije: Grčka sa prosečno 1.201 novozaraženim na 100.000 stanovnika u prethodnih sedam dana, a Crna Gora sa 1.001.

Sa takvim epidemiološkim pokazateljima na ovim destinacijama, velika je verovatnoća da se mnogi sa letovanja vraćaju zaraženi. Činjenica na koju ukazuju epidemiolozi - da mnogi uopšte nemaju simptome ili su kliničke slike blage, pa ne miruju, dodatno doprinosi širenju infekcije, a već na dnevnom nivou imamo parametre za koje se mislilo da se neće ponoviti.

Dvocifreni brojevi preminulih, koji su iznenađenje samo za laike, očekivani su u situaciji kada imamo oko 5.000-6.000 potvrđenih slučajeva infekcije za dan. Čim se omikron, koji je kod nas dominantan još od aprila, sa mlađih spustio na starije već narušenog zdravlja, povećao se i broj fatalnih ishoda. Među gotovo 700 hospitalizovanih, većina su stariji građani koji su u kovid centre transportovani iz drugih bolnica, gde su lečeni od drugih bolesti ili operisani.

- U našim kovid-objektima i bolnici u Kruševcu je 176 pacijenata, to su hronični bolesnici i prvi put od kada je bolest ušla u naše živote, ne boluje se i ne umire zbog kovida, već se umire sa kovidom, zbog pridruženih bolesti - primećuje dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš.

- To su stariji ljudi, od 65 i 70 godina, neki imaju više i od 90 godina. Reč je o pacijentima posle šlogova, posle operacija, zatim tu su kardiološki pacijenti sa srčanom slabošću ili oni koji dugo boluju od plućnih bolesti.

Virus je svuda i u svim starosnim grupama - od tek rođenih beba, koje se zbog potencijalnog rizika leče bolnički, do najstarijih. U mnogim sredinama ponovo "padaju" dnevni rekordi. Tako su u ponedeljak u Nišu registrovana 352 novozaražena pacijenta, što je najviše u ovom talasu, kaže Perišić, i prvi put da je pređen broj od 350 novozaraženih za 24 sata.

- Unutar objekata Kliničkog centra imamo kovid na pedijatriji i ginekologiji. Nakon otpuštanja tri porodilje u ponedeljak, ostale su još dve, klinička slika kod njih je blaga, bebe se rađaju zdrave i trudimo se da ih što pre posle porođaja pustimo kući - rekao je dr Perišić.

- Imamo odojčad i decu starosti pet, 10 ili 15 godina, pravilo je da je kod svih njih laka klinička slika.

VIŠE OD 300 PREGLEDA DNEVNO

U kovid ambulantama broj pregleda premašuje 300 za dan, a visok je i procenat pozitivnih. U Vranju je, recimo, infekcija u ponedeljak potvrđena kod 189 ili 39,9 odsto od ukupno 479 testiranih za 24 sata, dok je na teritoriji Zavoda za javno zdravlje Pirot u proteklih sedam dana pozitivnost bila 42 odsto.

POZITIVNO 40 ODSTO

U SRBIJI je u poslednja 24 sata potvrđeno 7.265 novih slučajeva zaraze virusom korona i to na osnovu 18.839 testiranih uzoraka. Pozitivno je gotovo 40 odsto testiranih! Na bolničkom lečenju su 683 pacijenta, od kojih su 34 na respiratoru. Od posledica kovida preminulo je deset obolelih.

Autor: