AKTUELNO

Uskoro stupa na snagu novi pravilnik o medicinsko tehničkim pomagalima koji će doneti velike izmene za veliki broj osiguranika kojima je potrebna pomoć medicinsko-tehničkih pomagala.

- Osiguranicima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kojima su zbog prirode bolesti neophodna medicinsko tehnička pomagala, značajno su proširena prava. Pa tako sada, na primer, osobe sa amputiranim ekstremitetima imaju pravo da biraju tip proteze koju dobijaju na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Osobe sa dečijom celebralnom paralizom i problemima sa kičmom dobijaju midere, a deca leptiri duplo veću količinu silikonskih flastera - rekla je za Pink direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Foto: Printscreen TV VESTI

- Jedna od najvećih novina je za invalide sa amputiranim ekstremitetima koji ne mogu da koriste nijedan vid proteze i koji su nepokretni, više neće morati da budu vezani za kuću i krevet, već će moći da dobiju invalidska kolica - istakla je Škodrić.

Osim toga, kako je navela, oni koji mogu da koriste proteze, sada će moći da dobiju različite oblike proteza u odnosu na preporuku lekara.

- Neće se više, kao do sada, dešavati da pacijenti sa 20, 30 ili 40 godina, koji su aktivniji, dobijaju iste proteze kao na primer starija populacija. Sada je otvorena mogućnost da lekari određuju protezu u skladu sa sposobnostima pacijenata - pojasnila je Škodrić.

I osobe sa nekim retkim bolestima, kaže Škodrić, od sada mogu da računaju na ventilator za mehaničku ventilaciju u kućnim uslovima o trošku RFZO.

Mališani koji se rode sa deformitetima stopala, i koji imaju potrebu za ortopedskim cipelama, od sada će ih dobijati o trošku države.

Deca sa cerebralnom paralizom dobijaće i pomagalo za vertikalizaciju – stajalicu.

- Sve nabrojano samo su neka od novih, uvedenih prava, ali ima ih značajno više, i informacije o svima njima mogu se pronaći na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - rekla je direktorka RFZO.

#RFZO

#Sanja Radojević Škodrić

#medicinska pomagala