AKTUELNO

Podatke je objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U Srbiji je do 24. avgusta groznicom Zapadnog Nila zaražena 81 osoba, dok se šest smrtnih ishoda mogu dovesti u vezu s tim oboljenjem. Ove podatke objavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Po jedan slučaj oboljenja prijavljeni su u Braničevskom, Moravičkom, Zlatiborskom, Pomoravskom i Severnobanatskom okrugu, u Podunavskom tri, Sremskom četiri, Srednjebanatskom sedam, Južnobačkom i Šumadijskom po 10, a Južnobanatskom okrugu 12 slučajeva. Na teritoriji Grada Beograda obolelo je ukupno 30 osoba.

Od ukupnog broja smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu s tim oboljenjem, dva su registrovana na teritoriji Srednjebanatskog okruga i po jedan na području Južnobačkog, Šumadijskog, Pomoravskog i Grada Beograda.

Simptomi

- Nagla pojava povišene telesne temperature - Glavobolja - Bol u grlu, leđima, mišićima, zglobovima - Umor - Blagi prolazni osip

Epidemiolog Jasmina Jandrić Kočić govoreći za Kurir televiziju istakla je da su lekari posebno fokusirani na epidemiju groznice Zapadnog Nila.

Istakla je da je najvažnije izbegavati vreme kada su komarci aktivni, u jutarnjim satima i predveče, i da je dobro koristiti sredstva za njihovo suzbijanje i odbijanje. Doktorka je posebno istakla da je i odevanje važno, te da je poželjno nositi široku garderobu od prirodnog materijala.

- Za ovu bolest ne postoji vakcina, već samo prevencija. Simptomi su slabost, malaksalost, povišena temperatura... Ne treba svaki put pomisliti da je ova zaraza u pitanju, ali kao i za sve bolesti, treba i sa ovom biti oprezan - istakla je dr Jandrić Kočić.