AKTUELNO

Među osnovcima i srednjoškolcima je zavladao opasan trend - konzumiranje elektronskih cigareta. Da li bi roditelji trebalo da budu podjednako zabrinuti kao i kod pušenja običnih cigareta i kako ono utiče na dečiji organizam koji je tek u razvoju?

Deca u osetljivom uzrastu kada organizam treba da se razvija, na kraju osnovne i početku srednje, počinju da konzumiraju elektronske cigarete, rekla je za Pink pedijatrica Snežana Đorđević.

Ona kaže da na tim cigaretama čak i piše da postoje zdravstveni i kao i finansijiski benefiti pušenja ali i socijalni benefit a to je da neće smrdeti i da se neće osećati da su pušili tako da neće ni roditelji primetiti da su konzumirali cigarete. Na nekim pakovanjima piše da će ćak i lakše disati, dodaje Snežana.

- Postoje različiti ukusi, negde se dodaje med negde miris jabuke, ima ukusa skoro od svakog voća koji navodno popravljaju ukuse - kaže doktorka.

Kako kaže pušačima se čini da su cigarete sasvim ukusne i da nema dima i dodaje da čak i roditelji kreću da puše u prostorijama gde deca borave, smatrajući da nema dima a ni štetnog uticaja na njih.

To na žalost nije tačno, kaže pedijatrica Snežana Đorđević.

- Prvo, udiše se nekakav nikotin, a u tom nikotinu ima oko 4.000 štetnih supstanci. Drugo, ipak postoji neko pasivno pušenje koje štetno utiče na organizam - upozorava doktorka.

Ona je podsetila na podatak da je 2,5 miligrama nikotina toksično a da 60 miligrama izaziva kompletnu paralizu respiratovnog sistema.

- Neko ko ima 13 ili 14 godina udiše u toj prostoriji u kojoj se puši nikotin a postoji resprpcija preko kože i preko sluzokože - kaže doktorka i dodaje da su ta deca često sklona opstruktivnim bolestima, bronhitisama, alergijama i čeće su bolesna.

Ona kaže da deca ulaze iz jedne infekcije u drugu, a da se roditelji čude i pitaju šta se dešava a zaboravljaju šta se dešava u kući i da su oni izloženi nekom dodatku koji kod njih izaziva opstrukciju respiratornih organa.

- Nikotin izaziva i osteoporozu, konfuzno stanje, remeti neke kognitivne funkcije - podseća Đorđević.

Foto: TV Pink Printscreen

Opasan trend među mladima i pušenje nargile

Poslednjih godina postalo je moderno kod nas i u svetu pušenje nargila, posebno kod mladih. Većina poznatih kafića u Beogradu poseduje nargile i za obično minimalnu sumu novca ih nude školarcima, koji onda zajedno puše turu.

Doktorka Đorđević upozorava da je korišćenje nargila 30 do 60 minuta isto kao da ste popušili 100 cigareta. To je ogromna količina, a deca se udruže i ceo sat tako puše, a pri tome ne zrazmišljaju da mogu da prenesu neke druge bolesti i respiratorne infekcije preko izdisajnog vazduha i preko dodira jer oni ne menjaju nastavak kod nargile nego idu na jednu turu jer im je tako jeftinije.

Kao primer štetnosti pušenja doktorka Snežana Đorđević navela je i primer nikotina i goluba i kaže da kada na a kljun goluba stavite samo kap nikotina on momentalno umre.

#Elektronske cigare

#Snežana Đorđević

#nikotin

#pedijatar

#pušenje