AKTUELNO

Samo nas hladna jutra podsećaju da smo kalendarski ipak duboko zagazili u jesen.

Pred nama je punih deset dana pravog miholjskog leta.

Meteorolozi za drugu polovinu oktobra, najavljuju veoma tople dane, te najviše dnevne temperature između 20 i 25 stepeni. Vikend, koji je pred nama, takođe će biti veoma topao.

- Vreme će biti relativno stabilno, sa karakteristikama miholjskog leta. Narednih deset dana biće suvo, sunčano i toplo - kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Foto: Pixabay.com

Jedino će nas prohladna jutra u narednom periodu podsećati da smo kalendarski, ipak u oktobru i da smo već zagazili u jesen.

Prema prognozi, iako će dnevne temperature biti i preko 20 stepeni, jutarnje neće prelaziti 10 stepeni Celzijusa.

Inače, prosečan oktobar u Srbiji ima 3,3 letnja dana (sa 25 i više stepeni), ali i 11 sa temperaturama iznad 20 stepeni.

Najtopliji oktobar u Beogradu zabeležen je 1907. godine, kada je imao samo dva dana ispod 20 stepeni (rekord je zabeležen 10. oktobra sa 31,4 stepena).

Međutim, u analima je ostao zapisan i oktobar iz 1935. godine sa najtoplijom prvom dekadom kada je zabeležena prosečna maksimalna temperatura od 30 stepeni! Te godine, 6. oktobra, živa u termometru je došla do 33,1 stepena.

Foto: Pixabay.com

Za razliku od ove, prošle godine u oktobru smo se već smrzavali. Prema podacima nacionalnog klimatskog centra u RHMZ oktobar 2016. godine bio je u kategoriji veoma hladan u većem delu zemlje, sa temperaturom od 7 do 17 stepeni. Imali smo zabeležen i hladni talas (period kada je pet i više dana veoma ili ekstremno hladno) u Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu od 5. do 10. oktobra, a u Velikom gradištu od 6. do 10. oktobra.

Oktobar prošle godine biće zapamćen i po malom broju letnjih dana. Bila su zabeležena smao tri letnja dana i to u Zaječaru, Leskovcu i Vranju.

#Jesen

#Srbija

#Vreme

#leto

'