AKTUELNO

Kako smo nedavno pisali, mnogi kućni aparati vam "jedu" struju, ali jedan je ubedljivo najgori među njima.

Dobar deo ljudi nikada ne gasi bojler, a majstori kažu da je to "bolja opcija" za ovaj aparat, nego da ga stalno gasite-palite.

Zarad racionalizacije potrošnje, ali i uštede para, valjalo bi obratiti pažnju na nekoliko stvari prilikom korišćenja kućnih aparata.

Stručnjaci preporučuju da - kada vam nije potrebna topla voda - smanjite temperaturu na bojleru, do onog nivoa koji vam je prihvatljiv.

Uređaj koji se smatra "energetskim vampirom" je onaj koji kontinuirano koristi energiju, čak i kada je isključen, ali je i dalje priključen na električni sistem u domu.

Foto: Printscreen YouTube/ ForumWiedzy

Na takve aparate vam, verovali ili ne, odlazi čak četvrtina potrošene energije u stanu/kući, što svakako značajno utiče na iznos na računu, koji plaćate na kraju meseca.

Generalno bi sve ove uređaje trebalo isključivati iz struje - televizore, kablovske prijemnike, konzole za video-igrice, klima uređaje, laptopove... Ali, bojler je šampion među "vampirima".

Analiza stručnjaka sa Berklija, o potrošnji energije u stanju mirovanja uređaja, pokazala je da PC računar, recimo, koristi 73,97 vati u stanju mirovanja i 2,84 vati kada je isključen. Punjači za laptopove, koji su priključeni i kada ne pune uređaj, troše oko 1 vat po satu.

Preporuka je, svakako, da isključujete sve uređaje koje ne koristite, uključujući one koji imaju standby opciju.